Следвайте ни

Посрещат Мария Габриел с роборъка и дрон в ПГЕЕ

viber icon

Ученици от Професионалната гимназия по електротехника и електроника ще представят пред Мария Габриел свои разработки утре. Еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж ще види мултифункционалния дрон, който измерва показатели на въздуха, на Атанас Пелтеков, а Цветан Ючев ще демонстрира възможностите на роборъка. Двамата са носители на приза „Super STEM Europe” на конкурс за STEM науки в училище, който се провежда от Център за образование и култура към Американския университет.

Визитата на еврокомисаря в професионалното школо е от 11.30 часа. Мария Габриел ще се срещне с учениците-младши посланици на Европейския парламент. Заедно ще дискутират  разширяването на програмите „Еразъм+” и „Хоризонт Европа”, възможностите  за обучение в ЕС, участието на младите хора в създаването на изкуствен интелект и киберсигурността.

ПГЕЕ е сред иновативните училища и прилага дуалната форма на обучение. Подготвя специалисти в областта на приложното програмиране, компютърната техника и технологии, компютърни мрежи, микропроцесорна техника, елобзавеждане на производството, промишлена електроника, елинсталации, автоматизация на непрекъснати производства. В момента в училището се обучават общо 998 ученици.

От 2019 г. школото е училище посланик на Европейския парламент. Във всяка от специалностите се учат поне два езика, като възможностите са  английски, немски, френски, руски. 

Гимназията извършва и валидиране на знания,  добити чрез неформално образование и обучение.

От 1999 г. училището има реализирани над 20 проекта по програма  „Еразъм+”, по които над 800 ученици и 50 учители са били на обмен в чужбина.

Мисията на Мария Габриел е да презентира пред учениците възможностите, които Европа им дава да развиват себе си, за да не гледат на нея само като на пазар на труда.

Миналата седмица еврокомисарят бе гост на Националната търговска гимназия.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?