Следвайте ни

Последно: До 28 деца в група в детската градина в Пловдив

Заради пандемията и норматива за 4 кв. м. на дете Пловдив се отказа да приема по 30 хлапета, Асеновград и София - също

viber icon

Най-много по 28 деца в група ще има в детските градини – дори там, където има много неприети и чакащи семейства. Освен в Пловдив, от 24 юни това положение влиза в сила и в Асеновград. А има консенсус и за София и цялата страна.

Както „Марица“ писа, заради недостига на места в детските градини с решение на Общинския съвет в Пловдив се допусна прием до 30 в група, където има много чакащи. Последна възражение от Националния инициативен комитет за иновативно и качествено образование, откъдето реагираха, че решението противоречи на нормативната база. Оттам представиха даже разчет колко е допустимият брой деца в група за всяка от детските градини, след като преди това поискали от директорите квадратурата, а от РЗИ – позиция за максималния брой хлапета във всяко заведение. Почти навсякъде лимитът е под 30, за да се спази изискването на всяко хлапе да се полагат по 4 кв. м. площ.

Срещу първоначалното решение на ОбС реагира и областният управител Дани Каназирева. „Веднага след сесията разговаряхме с кмета Здравко Димитров във връзка и с пандемията. Съгласихме се броят на децата да не се увеличава над 28. От една страна така повеляват наредбите. От друга епидемичната ситуация също оказва влияние на решението. Да не поемаме рискове в усложнената обстановка“, призова тя.

Същият разговор е проведен и с Асеновград, където има воля от 24 юни да не се допускат над 30 деца в група.

Вече внесохме предложение за ново решение на Общинския съвет, което поставя границата на 28 деца, коментира зам.-кметът по образованието в Пловдив Стефан Стоянов. Той добави, че в последната седмица е имало интензивни разговори с МОН и Община София. „Очертава се консенсус за по-малко деца в група и софийска община също ще въведе ограничение", каза Стоянов. И  поясни:  "Нашето усилие винаги е било, който иска, да ползва тази услуга, а в последните месеци – и за да могат родителите да се върнат на работа“,.

Той посочи, че в момента в детските градини в Пловдив са 60 на сто от децата. Това е обичайният процент за юни и юли, когато много отиват по селата при баба и дядо.

Предстои трето класиране за прием в първа група, което чакат 179 деца без място на първите два тура. Има 220 места, но половината от тях са в крайни квартали. Крайно нуждаещите се трябва да приемат вариант и за детско заведение, което не им е най-близкото, посъветва Стефан Стоянов.

Той добави още, че до края на годината ще заработят още три детски градини. Ще бъдат довършени „Перуника“ и „Снежанка“. Трябва да приключи и строежът на новата на ул. „Богомил“, което ще поеме 4 групи. През есента има и допълнителна вълна кандидатстващи, надявам се тогава да можем да удовлетворим желанията на всички родители, каза Стоянов.

Очаква се скоро да стартира и национална програма на МОН, по която тази година ще се отпуснат 75 млн. лв. за разширяване и строеж на нови детски градини и училища. Община Пловдив ще кандидатства и за двете. В момента правим анализ на проектната готовност – къде има вече някакви планове и разчети, уточни зам.-кметът. Ще се търсят възможности и за разширяване на подготвителните групи в училищата, в които сега са обхванати около 1000 деца в Пловдив.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?