Следвайте ни

Последните теми може пак да отпаднат от матурите и НВО

viber icon

Последните теми от учебните програми  може да отпаднат от изпитните варианти за НВО в 7. клас и  матурите, както беше и миналата година. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на онлайн дискусия на тема „Проблеми пред дистанционното обучение по време на епидемичната обстановка“, инициирана от омбудсмана Диана Ковачева. Министърът отговаря на въпроси и сигнали за проблеми,  които са изпратени до обществения посредник от родители, учители, директори,  граждански организации. Инициативата е в рамките на Международния ден за защита правата на човека – 10 декември.

Министърът потвърди и досегашната си позиция - че решенията относно изпитите и какъв материал ще влезе в тях ще бъде взето напролет. "Следим темпото, с което учителите вървят, ще направим анализ и през март-април ще обявим точно кои теми ще отпаднат от изпитните тестове. Те обаче трябва да се проведат, защото са необходими за завършване на основно и средно образование. Проблемът е не толкова в това какъв материал ще бъде включен, а в умението на учениците да анализират и осмислят“, заяви Вълчев.

Засега няма категоричен отговор дали и тази година ще отпадне националното външно оценяване в 4. и 10. клас. Вълчев обаче подчерта, че те дори биха били полезни на учениците след онлайн обучение - защото резултатите биха им дали възможност да си сверят часовника и да отчетат какво са усвоили и къде да пропуските им.

Според Вълчев най-вероятно и през следващите месеци ще продължи епидемичната ситуация. Възможно е след 4 януари да се премине към локално взимане на решения - по области да се преценява кои училища и кои класове  да възстановят присъственото обучение.

„При вземане на решение за разхлабване на мерките първи в клас  ще влезе начален курс. След това с приоритет са учениците от 7. и 12. клас. Обмисля се да има различен график за различните класове, така както беше преди пълното преминаване към дистанционно обучение.

Майка на първокласник се оплака на министъра, че учителката кара децата да пишат ченгелчета във въздуха, но тя самата отказва да си включи камерата, за да я видят те. Вълчев отвърна, че това е недопустимо и ще се създаде регламент, който задължава преподавателите по време на връзка в реално време да са с включена камера. Родители поискаха още да се преподава от класната стая, а не от къщи. Така може да се ползват и пособията там, което според тях ще доведе до по-добро качество на учебния процес.

Около 30 000 деца не са обхванати ефективно в онлайн обучението, но са раздадени 18 000 електронни устройства. Прем пролетта на миналата година необхванатите бяха около 36 хиляди. Често причината е липса на мотивация, а не на техническа възможност.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?