71

Последен учебен ден в 4. клас: Началото се поставя в училище, не в Харвард!

Ученици направиха филм за класната на изпроводяк. Предизвикаха ги да довършат: "Аз съм страхотен, защото..."

Учителка плака 13 минути пред видео, което нейният 4. Б клас й посвети на раздяла. Класната на 4. В  предизвика децата на прага на предстоящия прогимназиален етап да довършат изречението: „Страхотен съм, защото…“. А любимата преподавателка на 4. А изпрати своите възпитаници с думите: „Усмивката създава чудеса!“.

И с усмивки, и със сълзи, днес приключи учебната година за четвъртокласниците и те се сбогуваха с учителките си от начален етап в ОУ „Алеко Константинов“. А директорът Красимир Ангелов ги закле:  „Когато станете министър-председатели, лекари, шофьори, стругари, не забравяйте училищния двор и вашите учители. Оставате Алековци! Да не съм видял във Фейсбук профила на някого да пише, че пътят му е започнал в Харвард! За някои годините в училище ще са постижение, за други – етап. Но бъдете добри хора, добри граждани, бъдете себе си!“.

Директорът увери, че дори когато е гледал строго и се е карал, през цялото време заедно с екипа си е обичал децата и остава с тях в проблемите и радостите им. И заръча никога да не забравят откъде са тръгнали.

В последния учебен ден за 4., 5. и 6. клас дворът на пловдивското ОУ „Алеко Константинов“ се изпълни с предчувствие за ваканция и лято.

За класната на 4. Б  то донесе и малко тъга – заради раздялата с децата, на които вече няма да преподава. Те пък й поднесоха изненада – в продължение на 3 месеца снимали и монтирали видео, с което да й покажат обичта си на раздяла. Искахме да направим нещо, което да й остане хубав спомен, разказаха инициаторките Теа и Галена. Събрали снимки от четирите години заедно на класа, предизвикали всеки ученик да отправи лично послание, интервюирали даже директора и учителите по физическо възпитание и английски.

"Тринайсет минути плаках. Това е най-голямата награда за мен. И, че два пъти бях номинирана от родителите“, сподели Марияна Найденова, която бе сред седмината претенденти за годишната награда за начален учител на Регионалното управление на образованието.

Колежката й от 4. В клас – Йорданка Иванова, пък даде кураж на децата, като ги предизвика да открият най-доброто у себе си и с него да продължат напред. „Аз съм страхотна, защото… „не говоря“ в час“, прояви самоирония Йоана. За гимнастичката Ади продължението на фразата е: "…съчетавам спорта и учението“. Валя и Ани просто така го усещат и даже няма нужда от повече обяснения.

Най-хубавото, което им се случило през тази година, е лагерът в Пампорово – с пижамено парти, дискотека и басейна в Девин. Децата се сплотили. А момчетата пораснаха – започнаха да се държат по-добре, отчитат момичетата от 4. В. Най-голямото изпитание пък били националните външни оценявания. Но се справили добре. И вече мислят за морето, ваканция при баба  и братовчедите, дори за първи скок с парашут над плажа.

Най-хубавото от всичко беше, че сме с г-жа Стойнова, отсъдиха пък Елица и Зори от 4. А клас. А тя раздаде на всички грамоти с посланието „Усмивката създава чудеса!“ и думите на Малкия принц, че същественото не се вижда с очите, а само със сърцето.

Класът постигнал среден успех 5,89 на националното външно оценяване по български език и литература и 5,30 по математика. „За трета година се наложи децата да учат онлайн. Много неща трябваше наново да преподавам. Предизвикателство бе и новият формат на изпитите в 4. клас – по модела за седмокласниците“, погледна назад класната Виктория Стойнова.

Но е горда с децата си, носители на 7 медала. Някои са с по 100 точки на изпита по математика и се борят за място в профилираните паралелки в Математическата гимназия и СУ „Св. Патриарх Евтимий“.

Класната е благодарна и на родителите, че й повярвали. „Беше ми лесно, защото Господ ме е събра с добри хора и децата им – добри и уважителни“, добави тя. Ковид пандемията я накарала да направи преоценка – след месец лечение вече знае, че не трябва да се правят много далечни планове, а да се цени всеки ден. И да се изживява с усмивка.

Рая от 4. А, Ванеса и Даниел от 4. Б, Имануел-Ари от 4. В отправиха послания към учителките си, благодарение на които „букви падат от небето и с цифри е пълно морето“. И не само към класните, а и към преподавателките си от занималнята Здравка Павлова и Христомира Петкова.

Биляна Стойкова от 4. Б им попя „Катерино, моме“. А седмокласниците предадоха знамето на година по-малките от тях, които догодина ще са най-старшите в Алеко.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Paula Fox

Paula Fox

15.06.2022 | 19:26

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
1 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?