71

Пореден скандален случай в СУ "Найден Геров": Ученик завърши два класа, без да влиза в час

Ученик е завършил в пловдивско училище две поредни учебни години, без да е в България. Отсъствията му не са били отразявани и са му били писани текущи оценки и бележки от контролни и класни. Оформян му е успехът за срока и за годината, за да преминава в следващ клас.

Момчето е ученик на СУ "Найден Геров", където миналата година разследване на "Марица" разкри порочни практики с фиктивни ученици и петокласничка, на която са писани оценки три месеца след смъртта й, а после са трити в опит да се прикрият нарушенията.

Поредният скандален случай е установен от настоящото ръководство на школото, което пое управлението след дисциплинарното уволнение на предишната директорка и предприе пълно обследване с цел отписване на фиктивни ученици. Момчето е заминало за чужбина през октомври и се е върнало чак през май следващата година. Последвало е ново пътуване през август и завръщане през следващата календарна година. За цялото време на отсъствие от страната ученикът има текущи, срочни и годишни оценки.

Настоящата директорка Сашка Кръстева е информирала за случая МОН. Държавата е плащала в продължение на две години за обучение, което не се е състояло, и училището е издало документи с невярно съдържание, казва тя. В очакване е на становище от министерството как да процедира. Междувременно ученикът се е завърнал в школото и в момента повтаря един от прогимназиалните класове.

Семейството му твърди, че е подало заявление, когато е тръгнало за чужбина. Документът обаче не е заведен в училището. Към днешна дата от ръководството са поискали писмени обяснения, в които родител е разказал какви документи е депозирал и какво е последвало.

Случаят с момчето е единият от три новоустановени казуса на ученици, които дълго са се водели фиктивно и са преминавали в следващ клас. Намерението на директорката е, когато приключи изясняването на училищно ниво, да ги опише в доклад до министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Припомняме, че той вече разпореди проверка след скандала с починалата петокласничка миналата есен. Тогава бе установено, че 11 учители са въвеждали оценки в електронния дневник на ученичката, загубила живота си, а 14 педагози не са вписвали отсъствия. Бяха открити и случаи с други фиктивни ученици, а МОН предаде данните на прокуратурата. След като месеци наред магистратите правиха своя проверка, през февруари Окръжна прокуратура образува следствено дело. Разследването още не е приключило.

Очаквайте подробности

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 13 оценки
3.3/5 от 13 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?