Следвайте ни

Поправките на матурите - всеки предмет в отделна сграда

viber icon

В 27 училищни сгради в Пловдивска област ще има поправки на матурите, които стартират от 27 август. Заради противоепидемичните мерки обаче във всяка ще има изпит само по една дисциплина. В предишни сесии няколко предмета на поправките се съчетаваха в една сграда.

За разлика от редовните държавни зрелостни изпити през юни, този път няма да има отлагане на началния час и матурите ще започват в 8 ч. Зрелостниците трябва да се явят до 7,30 ч.

Общо 397 в областта са подали заявление да държат матурата по български на 27 август.

На втория задължителен зрелостен изпит, но по избираем предмет, най-много кандидати има за биология и здравно образование – 142. За география и икономика са 75, на трето място е философски цикъл – с 39 зрелостници. Само двама напират за математика, 10 – за история, един ще държи матура по немски, а по английски са 34. Има и 62-ма възпитаници на професионални гимназии, които трябва да си вземат поправката на държавния изпит по теория и практика, а после оценката да им се зачете като втора матура.

Само един е мераклията за трета. Специално за него ще бъде организиран изпит по математика.

Зрелостниците на матурата по български език и литература са разпределени в 13 сгради при спазено отстояние между тях поне 1,5 м, което прави до 10-15 в стая според размера на залите. Матурите по избираем предмет ще са в 13 училища.

377 квестори и служебни лица са ангажирани в поправителната кампания.

Зрелостниците трябва да се явят с маска, валиден документ за самоличност (лична карта, международен паспорт или шофьорска книжка), служебна бележка за допускане до ДЗИ и да носят черен химикал. На място има осигурени резервни предпазни средства и дезинфектанти. Както и на редовните матури, допускането ще става след дезинфекция на входа и пред залата.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?