46

Помощ в ранно детство - в бивше сиропиталище в Пловдив и с мобилна услуга в още 7 общини

Преди 20-ина години на третия етаж на тогавашния социален дом „Рада Киркович“ в Пловдив 17-годишният Васил мечтае да е фризьор или музикант, а може би и двете заедно. Но няма даже лични дрехи, защото цял живот е отглеждан в институции. По-малките хлапета пък чакат да дойде Коледа, за да ги вземе леля Гинка на село – не им е роднина, но ги приема в дома си, за да не са сами на празника.

От онова време са изтекли трудните години на деинституционализацията у нас. Вече няма сиропиталища от стария тип, а в първото от пловдивските - „Рада Киркович“, вече никога няма да живеят деца. Но днес продължава да работи  –  в изцяло различна среда като Комплекс за ранно детско развитие, в който специалисти помагат на хлапета с трудности в развитието, с проблеми в семейството или останали без родители.

В момента екипът е от 10 специалисти, сред които психолог, логопед, рехабилитатор. Всички имат обща мисия – да спасят детството от изоставяне, насилие или изолация. Към тях скоро ще се присъединят още колеги, защото вече има финансиране и за мобилни услуги в общините „Марица“, Перущица, „Родопи“, Садово, Стамболийски, Куклен и Асеновград, обяви на официалното откриване на центъра изпълнителният директор на фондация „За нашите деца“ Иванка Шалапатова.

Създаването му е резултат на 5 г. усилия на неправителствената организация в сътрудничество с местната власт. Това е един от най-трудните проекти след закриването на дома в Могилино, призна Шалапатова. За 30-те си години работа фондация „За нашите деца“, която стартира тъкмо от Пловдив, е променила съдбите на 18 000 деца и семейства.

До момента около 250 вече са получили подкрепа в социалните услуги на Комплекса за ранно детско развитие, а до края на годината ще станат поне 1000. В него вече са инвестирани 613 000 лева с помощ от 40 корпоративни дарители и ще продължава да се развива, за да помага, съчетавайки дейности от здравната, образователната и социалната сфера.

Вместо стаята на Васко на третия етаж на бившия социален дом днес е Слънчевата стая. В нея логопедът Таня Иванова работи на килима с невербалните деца, за да изгради връзка с тях. Отнема поне 6 месеца. Пред огледалото артикулира срички и звукове с тези, които имат проблеми с говора. На голямата маса напредва с децата с дислексия.

В съседство е Залата за учене и игра – там с пособия от естествени материали Михаела Петкова развива моториката на децата, познавателни, емоционални и социални умения, прилага и музикотерапия. 

Залата за рехабилитация има още едно име – Зала за постижения. Край успоредката, тактилната пътечка, шведската стена и проходилката неизменно е рехабилитаторът Стоян Николов. Посещават го по 4-5 деца на ден – от недоносени бебета, които късно прохождат, до тежки случаи на детска церебрална парализа, при които има нужда от поддържане на двигателна дейност. За своите 4 години стаж Стоян има опит и в частна болница, трета година е в екипа на неправителствената организация и е сигурен, че до края на живота си ще работи професията, която изисква търпение и индивидуален подход.

Психологът Даяна Сталева пък  води курсове за кандидат-основители, терапия на деца и консултира семействата им. При нея има кътове за малчугана и за възрастните, защото семейството трябва да бъде подкрепено цялостно. Най-често проблемите, които водят при нея, са поведенчески, свързани с агресия или изоставане от календарната възраст на психологическо ниво. Даяна Сталева има опит и в психиатрично отделение, и в Център за настаняване от семеен тип, но открива професионалното си предизвикателство именно в това да помага като психолог и да вижда промяната. Мечта й е от 8. клас, заедно с амбицията да се развива.

Залата за срещи е най-скучният кабинет, кани с шега в него социалният работник Маргарита Чернева. Там са обученията за възрастни – за изграждане на родителски умения на бременни и на кандидат-осиновители. А „облачета“ по стените напомнят ключови положения за правата на децата: на лично пространство, закрила и защита от атаки срещу техния начин на живот, доброто им име, дома и семейството; право на мнение, право на грижа, без детето да бъде отделено от родителите си, като те споделят отговорностите за отглеждането му.

В дъното а коридора има кът за четене, а два етажа по-горе – Академия за социално учене и развитие. Там ще има обучения на специалисти от различни сектори – социален, образование, здравеопазване. И трите изпитват трудности заради липсата на целенасочена подготовка с фокус върху ранното детско развитие.

Услугите в комплекса са безплатни и могат да се ползват с насочване от Отделите „Закрила на детето“ с изготвена оценка на потребностите, но семействата могат и сами да потърсят помощ там. Предстои да се разгърне партньорството с детски ясли, в момента се работи само с една в Пловдив. Изследване преди време под тепетата показало, че 800 деца на възраст до 3 г. са „невидими“ за институциите, а това е възрастта, когато най-много може да се помогне при проблем. Ще се търси по-засилен контакт и с болниците. Най-успешните случаи са, когато сме разбрали за проблем в семейството още по време на бременността, каза Шалапатова.

 

"Другото детство"

Креватче с метални решетки от 90-те години от закрит дом за деца с увреждания в Северна България стъписва на входа на изложбата „Другото детство“ на петия етаж. Експозицията е подредена с помощ от Музея за изоставени деца в Лондон, който съхранява реликви и разказва лични истории. В нашия са още тоалетен стол, чиния и канче от алпака, телефон с шайба, гумено лъвче. 

На екран се върти филмът на ВВС „Изоставените деца на България“ от 2007 г., който превърна Могилино в събирателен образ за неподходящата грижа за деца в институции у нас. Оттогава до днес с помощта на неправителствения сектор и промени в законодателството са закрити всички социални институции от стария тип и са въведени алтернативни форми за отглеждане.

Освен  тази промяна, изложбата проследява и историята на първото сиропиталище в Пловдив. След Освобождението, пожарищата и кланетата в Батак, Перущица и Клисура много домове са унищожени. Председателят на Общинския съвет кап. Хамилтон издава заповед осиротелите деца да се хранят на разноски на съвета. Първото дарение прави Олга Скобелева, майката на ген. Скобелев. По онициатива на съпругата на ген.-губернатора Наталия Столипинова е основано женско дружество „Майчина закрила“. За сиропиталище е определена изоставена къща до днешния Куклен театър. Издръжката на децата се поема от фонд в руска банка – 5000 златни рубли годишно до 1940 г., като от 1930 г. пари внася и Общината. Началото е със 106 деца. Чипранското земетресение срива сградата, но е възстановена. През 1950 е построена нова  – със спални, кухня и шивалня, а снимките от изложбата са запечатали и вълненията в мандолинния оркестър, футболния отбор, балетния състав, овощната градина, и вестникарски заглавия от соца „Растат под грижите на партията“.

Меморандум за сътрудничество

Меморандум за сътрудничество подписаха община Пловдив и фондация „За нашите деца“ на официалното откриване на Комплекса за ранно детско развитие. С документа се ангажират  да синхронизират планове и стратегии за интегриран подход в здравната, социалната и образователната система по отношение на децата, да повишават осведомяването за ранното детско развитие, да правят съвместни инициативи, програми и услуги.

Ранното детско развитие повишава с над 25% перспективите в бъдеще, каза кметът Здравко Димитров и даде дума, че местната власт ще работи за всяко едно дете.

Посланикът на Великобритания у нас Роб Диксън припомни подкрепата от британски институции в началото на реформата у нас през 1995-2000 г., когато започна деинституционализацията и „проходи“ приемната грижа. Обеща помощ и занапред.

„Виждам как политиките на МОН, МТСП и МЗ могат да се случат с грижа, обич, добра материална среда и подготвени специалисти. Глобализацията донесе на Пловдив споделено лидерство и доверие, които искам да видя в цялата страна – каузи, лидери и споделяне“, каза зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова.

Социалният зам.-министър Иван Кръстев обяви, че целта е до 7-8 г. детската бедност да бъде намалена със 197 000 души. Тази година с 223 млн. лева са увеличени средствата за лична помощ за деца, с 25% - размерът на семейните помощи, като и обхватът на ползващите нараства с 20 на сто до 600 000 семейства. По съвместна програма за 82 млн. лева с УНИЦЕФ се работи деца от семейства в риск да имат достъп до адекватни услуги.

В капсула на времето с формата на дървена къща официалните гости на събитието оставиха своите послания и наричания. Ще бъде отворена отново след 10 г., за да се види доколко са изпълнени.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?