71

Полети с балон над Пловдив за 130 г. от първия на французина Годар

Балони  с горещ  въздух ще се издигнат над Пловдив в петък в демонстрационни полети. Стартовата площадка е пространството на ул. „Гладстон“ 10 от северната страна на Цар-Симеоновата градина, на метри от мястото, където преди 130 г. е осъществен първият полет с балон в Пловдив пред гостите на Първото световно земеделско-промишлено изложение под тепетата. В небето над града тогава се издига френският въздухоплавател Йожен Годар със своя сферичен балон „Ла Франс“.

А сега Технически университет-София, филиал Пловдив и специалност „Авиационна техника и технологии“, с подкрепата на Община Пловдив, НТС с ДТН – Пловдив и Латекоер – България, организират поредица от инициативи, с които на 15 април да се отбележи паметното събитие.

Програмата започва в 14.30 ч. в III учебен корпус на Технически университет с  презентация „Начало на въздухоплаването в България“, представена от доц. Атанас Начев. В 16.30 ч. до фонтана на Деметра в Цар-Симеоновата градина, е предвидено откриване на изложба „Начало на въздухоплаването в България – 1892 г.“. Подготвена е  с материали от фонда на НБ „Иван Вазов“ в Пловдив, а дизайнът е на студентите от ТУ-Пловдив Златка Бръшкова и Георги Райнов.

В специалност „Авиационна техника и технологии“ там се обучават студенти, бъдещи авиационни инженери с национална и международна реализация. Завършилите специалността могат да работят в ръководството на въздушното движение, авиокомпании, летищни комплекси, авиационни фирми и в авиоремонтни и авиопроизводствени компании.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?