49

Поетесата Мария Донева с виртуален подарък за ДГ "Буратино" по случай 1 ноември

Днешният 1 ноември е специален празник за децата от ДГ "Буратино", тъй като техен виртуален гост е българската поетеса  и драматург в ДТ „Гео Милев” Мария Донева. В Деня на будителите тя  се обърна към децата от IV група „Веселячета” със следните думи:

„Будител е всеки човек, който не пази знанието  за себе си, а го споделя с всички  и най-вече с вас, децата. Това пробуждане започва с всеки  нов ден,  с всяко мъничко дете, с всеки човек, който иска да знае повече, за да може повече”.         

Мария Донева прочете на бъдещите първокласници преведената от нея детска книга на Джулия Доналдсън „Зог  и летящите лекари” и им показа чудесните илюстрации на Аксел Шефлър. За децата тази виртуална среща беше много емоционално преживяване, тъй като те вече познават  преведените от Мария Донева книги, слушат ги в захлас всеки ден от учителките си и много обичат да ги разглеждат. Запознати са и с  личното творчество на поетесата, адресирано към най-малките.

Наред с тази  чудесна инициатива в другата подготвителна група „Мечо Пух” педагозите  реализираха проект на тема „Деца четат на деца”, като в продължение на седмица техни гости бяха порастналите вече „мечопухчета” /ученици от 4 и 8 клас/.

На открито и при спазване на противоепидемичните мерки те прочетоха на малките си приятели  свои любими приказки. Родителите също се включиха с видеа, в които разказват на децата  и им отправят закачливи предизвикателства.

Всяка една от възрастовите групи в детската градина отбеляза празника с различни инициативи съобразно възрастта на децата, а всички заедно се включиха в националната кампания   „Купи 1 книга, дари я  на своето училище!” https://kupi1kniga.com/,  организирана от Асоциация „Българска книга”.  Мисията на тази кампания   е обогатяване на библиотеките в детските заведения и училищата, утвърждаване на  четенето като ценност и показване на отношение към литературата и книгите .

В групите  са  оформени   естетични, удобни  и богати  „Тихи кътове” за приятно четене и разглеждане на книжки. Родителите с ентусиазъм приеха идеята и дариха издания с подходяща литература. Всяко дете само избра книжката-подарък за групата си, за да остане тя за бъдещите буратинчета като ценен дар.

"За да разширим кръгозора на децата, трябва да им предадем нашата любов и отношение към книгите чрез личен пример. Будителите са живели в тежки времена, но силата на духа им е вдъхвала надежда на целия народ.  Днес е наш ред да да поемем тяхната мисия  заради  децата, от които някой ден ще зависи съдбата на България", убедени са в ДГ "Буратино".

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?