Следвайте ни

Подготваци от "Столипиново" учат онлайн и английски

Правят го, докато локдаунът държи под ключ ДГ „Маргаритка“

viber icon

Учителките са съставили и цяла плейлиста с музика за настроение и отмора

 

Подготвачета от "Столипиново" не само учат от разстояние, докато детската им градина е затворена заради локдауна, ами заедно с българския език онлайн подхванаха и английския.

Учителката на 4. Б група  в ДГ „Маргаритка“ - Кристина Тодорова, която е завършила педагогика с английски език, сформирала „ядрото“ от будни деца заедно с колежката си Силвия Петринска. Преподава им чуждия език изцяло по своя инициатива и напълно безплатно, встрани от платените допълнителни дейности в учебните заведения за най-малките.

Сред като при предишното затваряне през декември от детската градина се допитали до родителите дали искат децата им да участват в занимания от разстояние, сега семействата сами се поинтересували дали ще им пращат пак материали по Вайбър и на хартия. Групите във Фейсбук също са активни от миналия път, а покрай учениците у дома вече имаме и родители, които се справят със Zoom и Гугъл Мийт, казва директорката Тодорка Бакърджиева.

Спазва се ограничението връзките в електронна среда да не надвишават 30 минути на ден, а учителките се стремят да ги разнообразяват със занимания по различни направления, като ги редуват с музика. Задачата по математика се оказва доста вкусна - да се опекат сладки по мамина рецепта, да се преброят, да се похапне, а после пак да се отчете колко са останали в чинията. Всички върнати обратно отговори били нули.

По български език пък се ползват електронни ресурси от платформата на „Просвета“ и видеоуроци от "Уча.се". Децата слушат приказка, а после с помощта на родител се опитват да я разкажат с няколко изречения.

Само направлението физическо възпитание страда. Но пък са позволени игри на терасата и в двора, макар и без да се иска обратна връзка от семейството. Хлапетата открили и по-пряк път за изучаване на плодовете и зеленчуците по „Околен свят“ от пращаните линкове - той минава през хладилника и фруктиерата на масата.

Учителките са съставили и цяла плейлиста с музика за настроение и отмора.

В осемте групи, в които всички деца са с майчин език, различен от българския, активните онлайн при по-големите са по 10-15, а при по-малките по 5-10 хлапета в група. На останалите се пращат материали на хартия, като детската градина предоставя също моливи и флумастери за изпълнение на заданията. Доста активни са семейства на малчугани от първа група, които поддържат връзка с учителите даже по имейла. За трите деца със специални образователни потребности в детската градина материалите се предоставят от ресурсните учители.

И другите детски заведения в Пловдив пращат на родителите материали в електронен формат по време на локдауна, а родителите могат да ги отработват при желание с хлапетата. Където това не работи, се раздават работни листове на хартия - като в друга детска градина в район "Източен" - "Щастливо детство".

Амулети за щастие

От ДГ „Маргаритка“ се надяват ситуацията да се подобри, за да отпразнуват 45-годишнината на учебното заведение на 22 април, в Деня на Земята. Празникът е планиран навън с атрактивна драматизация по мотиви от съвременното кино. Ще има и работилнички по групи, на голямо отстояние една от друга и без смесване на децата. От хартия и природни материали ще изработват планетата Земя, морето и амулети за щастие.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Невъзпитан

Невъзпитан

03.04.2021 | 15:17

Те български не знаят,английски ще учат...

Отговори
3 0
Супер

Супер

03.04.2021 | 14:16

Аз предлагам и немски да учат. После да хващат пътя за Германия...ама барабар с цялата рода.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?