49

Подготвачета в храма: Това ли е Христос? Много е готин!

Защо на 3 г. са завели Дева Мария в църквата, а не на детска градина, питаха малчуганите от ОУ "Васил Левски" в храма "Св. Спас" на Въведение Богородично

„Това ли е Иисус Христос? Много е готин!“, възкликна подготваче, щом отец Васил от храма „Св. Вознесение Господне“ му подари икона със Спасителя. Двете подготвителни групи от ОУ „Васил Левски“ му бяха на гости днес в църквата в Деня на християнското семейство заедно с отец Георги от Пловдивската духовна семинария.

Отец Васил разказа на децата историята на празника, свързан с въвеждането на малката Богородица в храма и посвещаването й на 3-годишна възраст в християнските добродетели.

А защо не е тръгнала на детска градина, а са я завели в църква, поинтересуваха се малчуганите. За да се научи как да ни закриля, понеже е майка на всички ни, отвърна отец Васил.

От него децата  научиха още как се пали свещ, как да се прекръстят и какво символизира това. Усладиха им се и бонбоните, с които ги почерпи свещеникът.

Виктор изпълни стихотворението „Молитва“ от Иван Вазов. Групата на 5-годишните „Мики Маус“ с преподавателки Марияна Хаджидемирова и Василка Ангелова, и на 6-годишните – „Мечо Пух“ с учителки Силвия Мерджанова и Димитрина Ребрева, изпяха заедно Песен за семейството.

Подариха на свещениците и на миряни в храма картички с рецепта за семейно щастие. И на свой ред получиха като дар малки икони със Спасителя.

Няма нищо по-ценно от семейството, увери децата отец Васил и ги покани да се включат в заниманията на Неделното училище в храма. Подготвачетата  ще гостуват отново в църквата за Рождество Христово, а оттам им обещаха да отидат при тях в училище за Йордановден. Накрая всички похапнаха коматчета от осветените питки.

Каквото и да разкажем за празника, не би развълнувало толкова децата, колкото сами да влязат в храма, каза Марияна Хаджидемирова. С колежките й изразиха благодарност към ръководството на училището, че подкрепя желанието им да стигат до децата чрез различни подходи извън класическия урок.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Западняк

Западняк

22.11.2022 | 03:36

Брутално промиване на невинни мозъци. Срам в кочината! Тия родители трябва да се вдигнат до един срещу престъпните учители.

Отговори
1 3
Конентар

Конентар

21.11.2022 | 23:48

Църквата уж е отделена от държавата, а дечицата, на възраст когато още не могат да направят съзнателен избор, ги мъкнат насам натам. Само родителите имат право да ги водят в църква, и те самите, когато пораснат и ако желаят. И нали Църквата у нас в днешно време е недосегаема и над закона, реакция няма да има.

Отговори
1 3
Батко

Батко

21.11.2022 | 17:45

На това му се вика насилие над деца! Откъдя на къдя ве ще учите децата на религиозни глупости! Та те са малолетни! Жалко за дечицата! Срам!

Отговори
3 4
Кака

Кака

21.11.2022 | 19:57

Ми те всички са християнчета, бе...бай онзи...ти със сигурност не си завел своето дете на църква...срам

Отговори
4 1
Пешо

Пешо

22.11.2022 | 03:38

На кака ти минджата е християнска и немита от сума ти време. Мирише чак в коментара и.

Отговори
1 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?