71

Почват съкращения в СУ "Найден Геров": Отписаха 450 фиктивни ученици, синдикати бранят чистачките

Пловдивско училище успя за 9 месеца да отпише стотици фиктивни ученици, но е изправено пред абсурда да не може да освободи няколко чистачки. Напрежение в  СУ "Найден Геров" се разгоря на още един фронт  - между ръководството и синдикатите в сферата на образованието. В учебното  заведение започват съкращения, след като от списъците

отпаднаха деца колкото за 19 пълни паралелки.

Профсъюзите обаче не дават съгласие за освобождаване на непедагогически персонал и учители, които са техни членове.

Общо 450 "мъртви души" са отписани от СУ "Найден Геров" в пловдивския квартал "Столипиново" от септември, когато разследване на "Марица" огласи порочни практики и случай с починала петокласничка, на която 3 месеца са писани фалшиви оценки. Реално в момента училището е с 650 деца, от които редовните са около 500, а за другите екипите за обхват се борят за привличане и задържане в клас.

Междувременно са слети 8 паралелки, предимно в гимназиален етап. Причината е, че след изчистването на „мъртвите души“ останали с по 6-7 ученици в един клас.

Заради драстичното намаляване на броя на реалните възпитаници се налага оптимизиране на екипа, но опитите за това срещат категоричен отпор от страна на синдикатите. 

СУ „Найден Геров“ има 13 хигиенистки

Училището е с две сгради, но дори така е необходим по-малък персонал за поддържането им, категорична е директорката Сашка Кръстева. Затова предприема съкращаване на 5 от чистачките.

Междувременно прецизира критериите, по които да се направи подбор за освобождаване и на шестима учители от прогимназиален и гимназиален етап. Заради силно редуцирания брой на децата отпадат часове за двама учители по български език и литература. Налага се съкращаване и на техни колеги по история, английски език, музика.

Секцията на Синдиката на българските учители обаче е отказала да даде съгласие за освобождаване на хигиенистките. Посочиха мотив, че училището ще остане мръсно, разказа Кръстева. Същата е политиката и на другия синдикат - „Подкрепа“. А в школото е основана секция и на трети - НУС (Независим учителски синдикат).

„Много ми е трудно, но ще се справя. Ще изчистя шкартото

- зарича се Кръстева. - Болно и обидно е учителите да стоят сами в кабинета и да не си търсят отсъстващите ученици.“

Междувременно в Регионалното управление на образованието е подаден сигнал, че директорката не си взима часовете като учител по химия.

Екипът е разделен на враждуващи лагери, които си отправят взаимни обвинения - част от тях искат промяна, другите се опитват да запазят статуквото.

 

СБУ: Ще защитаваме нашите членове на всяка цена

Няма да дадем съгласие за освобождаване на учители и непедагогически съветници, защото са наши членове и трябва да ги защитим, заяви пред „Марица“ лидерът на Синдиката на българските учители в Пловдив Петранка Калоферова. Запитана какъв е мотивът за това и не са ли необходими и логични съкращенията, щом липсват 450 деца, тя отвърна: „Съгласна съм, че не може при 450 деца по-малко да остане целият екип. Но като профсъюз защитаваме синдикалните членове на всяка цена. Тези хора не са се провинили, не са били наказвани“.  

Отказът на синдикалната секция в училището не може да предотврати извършването на съкращения. Дава основание обаче освобождаването да бъде оспорвано в съда, който може да възстанови освободените на работа и тогава школото ще дължи и обезщетения.

Според Калоферова е трябвало първо да се започне с кадри в пенсионна и предпенсионна възраст. Позицията на синдиката е, че не са определени коректно критериите по отношение на непедагогическите длъжности. Имало например изискване за завършено основно образование плюс 8. или 10. клас, а би трябвало да е само дадена образователна степен.

От СБУ считат за неподходящ подхода на ръководството. „Трябвало е да събере екипа и да обясни, можело е дори да помогне за намиране на друга работа, вместо да  действа безцеремонно. Това не е оздравяване, а унищожаване на СУ „Найден Геров“ - заяви Петранка Калоферова. - Всеки има право да работи и да си търси правата.“

 

„Подкрепа“:  Проблемът е национален, държавата да се задейства 

Колективът е разделен - орел, рак и щука, описа ситуацията в СУ „Найден Геров“ лидерът на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ в Пловдив Цило Нейчев. Той е категоричен, че профсъюзът също няма да даде съгласие за освобождаване на негови членове. Синдикалната защита по закон пази от уволнение само председателя на секцията и секретаря, за останалите директорът може да не се съобрази с позицията на профсъюза, но това може да доведе до оспорване на решенията му в съда, поясни Нейчев. 

Ще постави случая на Национален синдикален съвет, който започва днес в Ловеч.

„Отписаните 450 ученици са в махалата, но те не са обхванати. И големият въпрос е как да влязат в клас, а не кои учители да съкратим. Проблемът е статутът на сегрегираните  училища, които в цялата страна са 45. Той не е само в СУ „Найден Геров“, а е национален и е необходимо за решаването му да се задейства цялата държавна машина с всичките й структури в образованието и социалната сфера", заяви Нейчев. Очаква се НСС да излезе с национална позиция на синдиката относно политиките за обхвата.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
4.1/5 от 15 оценки
4.1/5 от 15 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?