Следвайте ни

Почва битката за първа група в детската градина, утре обявяват местата

Приемът на документи за първолаците стартира след 10 май

viber icon

До края на утрешния ден директорите на детските градини в Пловдив трябва да въведат в електронната система за централизиран прием броя на свободните места за постъпващите в първа група през следваща учебна година.

Заедно с това стартира и подаването на заявления от родителите, обявиха от общинския отдел "Образование".

За родените през 2018 г. деца, които навършват 3 г. през 2021 г. и следва да постъпят в първа възрастова група през учебната 2021/2022 г., първото основно класиране ще е на 13 май. 

Крайният срок за подаване на заявленията по електронен път за новосформираните първи групи е 11 май.  За родителите, които нямат достъп до интернет, е предвидено подаване на заявления на хартиен носител при директорите на учебните заведения по първо желание. За тях крайният срок е 10 май.

По-ранната регистрация не дава предимство при класиране. От значение са точките, получени по критериите, въз основа на които се извършва подреждането. Както и до момента, най-голяма тежест има местоживеенето.

Както „Марица“ писа, от тази година е в сила и допълнително правило - ако настоящият и постоянният адрес съвпадат, децата вече ще получават допълнителни 2 точки. Промяната в регламента е допълнителен елемент, който да ограничи възможностите за класиране на хитруващите родители, които сменят адресната регистрация в битката за желано учебно заведение.

Другата промяна е свързана с децата с хронични заболявания, които вече се доказват само  с документ от ТЕЛК, но не и от ЛКК, както преди. Промяната бе направена след множество сигнали в Община Пловдив по повод това, че семейства лесно се сдобиват с документи за банални и сравнително често срещани проблеми като например плоскостъпие или атопичен дерматит. Така успяват да вместят децата в групата на болните от хронични заболявания и получават преднина пред останалите, макар и този критерий да има по-малка тежест при точкуването.

При промяна на обстоятелствата, посочени в заявлението, родителят е длъжен да актуализира данните в системата онлайн или на място в детското заведение, където е подал документи. За целта е необходимо да бъде създадено ново заявление, след анулиране на вече регистрираното. Всички данни в подадените заявления трябва да са актуални към крайния срок за подаването им за всяко от класиранията.

Записаните деца за първа възрастова група следва да постъпят на 15 септември, с изключение на  навършващите 3-годишна възраст след 30 септември. Те имат право да започнат още в първия учебен ден, но могат и след навършване на 3 г., като това се случи не по-късно от 31 декември.

В текущото класиране: приеха 92 деца от 924 кандидати

Днес станаха ясни резултатите от третото през тази календарна година текущо класиране за прием в детските градини и ясли. В него участваха 924 деца, които кандидатстваха за обявените 209 свободни места. Класираните са само 92.

Най-голям е проблемът отново за яслените групи, за които са кандидаствали 667 хлапета, а приетите са едва 38.

В първа група са класирани 26 малчугани, във втора – 18, в трета – 9, в последната подготвителна – едно дете.

Те трябва да се запишат  до 30 март. Следващото текущо класиране е на 15 април, като свободните места за него  ще бъдат обявени до 31 март.

Първолаците подават документи от 10 май

Вече е утвърден графикът за кандидатстване на първокласниците в Пловдив за следващата учебна година. Според него директорите трябва да обявят паралелките и местата в тях до 10 май в електронната система за централизиран прием.

В нея родителите ще могат да подават заявления до 13 юни, а на хартиен носител в училище - до 11 юни.

Първото класиране ще бъде обявено на 15 юни. Крайният срок за записване е 22 юни, а на 23 юни учебните заведения вече трябва да са отразили в своите регистри постъпилите деца.

Второто класиране е планирано за 30 юни, а третото ще излезе на 13 юли.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?