71

По-зле не е било: Над 50% скъсани на изпита по български език в Пловдивския университет

Отчайващи са резултатите на кандидат-студентите от изпита по български език в ПУ „Паисий Хилендарски“. Ако в предишни кампании проверяващите биеха тревога за сгромолясване на нивото на езиковата култура при 35% слаби оценки, това лято делът от 50% двойки ги остави без думи и ги отказа изобщо да коментират резултатите.

Общо 700 кандидати заявиха желание да държат приемния изпит. В  залите влязоха 676 от тях.

Скъсани са 341, което е дори над половината – 50,44 на сто. Близо 73 на сто са с тройка или по-ниска оценка.

Тази година няма нито една пълна шестица. Отличните оценки са само четири и не могат да прескочат 5,50. Знания за толкова са показали едва 0,59 на сто от кандидат-студентите.

Проверяващите са писали 151 тройки. Делът им е 22,33%. Добър 4 пък са получили 133-ма , което прави 19,96%.

Писмените работи са пълни с грешки, които са свързани с владеене на основни правила. Издават и пълно безсилие в създаването на текст.

Трябва да се има предвид, че на приемния изпит обикновено не се явяват отличниците. Те вече имат високи резултати на държавните зрелостни изпити и се възползват от правото си оценките им от матурите да са вход в нашите университети, а други се ориентират към чужбина. В този смисъл приемният изпит е показателен по-скоро за средното ниво на младежите, които обаче имат амбиция да станат висшисти. А резултатите са обезпокоителни и по още една причина – масово кандидати с недобър успех от матурите се явяват на приемен изпит в ПУ с надежда за по-висока оценка, като искат да следват за учители.

Форматът на приемния изпит в ПУ от години е по-лек от матурата по български език и литература. В първата задача кандидат-студентите имаха текст за Яворов, който е взет от  учебник по литература на „Просвета“. Задачата бе да отстранят умишлено допуснати правописни грешки.

Във втората задача трябваше да покажат доколко владеят пунктуацията в художествен текст от книгата „Принцеса Сиси“.

В последната задача писаха текст на тема „Богатството създава приятели, а бедността ги изпитва“.

Оцени новината

Оцени новината
3.9/5 от 23 оценки
3.9/5 от 23 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?