Следвайте ни

По време на локдауна: Разрешават присъствени занимания за деца със специални потребности

viber icon

За деца със специални образователни потребности ще се допускат присъствени занимания по време на десетдневния локдаун и онлайн обучение в училища и детски градини от 22 до 31 март. Те ще са по изключение и при заявено желание от родителите.

Това разпореди министърът на образованието Красимир Вълчев в своя заповед днес. Тя е втората за деня, след като по-рано нареди онлайн занятия за всички в периода от понеделник до 31 март, без да става ясно как ще се процедира на 1 и 2 април – двата учебни дни между локдауна и пролетната ваканция на учениците.

Във втората заповед са описани случаите, при които ще се правят изключения за деца със специални образователни потребности. Това ще е допусимо при работа по конкретен случай, за ресурсно подпомагане, психо-социална рехабилитация, рехабилитация на говора, зрителна рехабилитация, рехабилитация на комуникативните нарушения и при физически увреждания.

Центровете за подкрепа за личностно развитие пък ще могат да провеждат присъствени заянтия с такива деца за развитие на интересите, способностите, компетентностите и изявата им  в областта на науките, технологиите, изкуствата, спорта, както и с цел кариерно ориентиране. 

Заниманията обаче трябва да са индивидуални и при спазване на всички противоепидемични мерки.

В заповедта изрично се казва, че в останалите случаи подкрепата за личностно развитие през периода на локдаун трябва да се осъществява  от детските градини, училищата, центровете за подкрепа на личностното развитие и спецалните звена „доколкото и ако е възможно, от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии“.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?