71

По проект "Силен старт": Над 105 млн. в подкрепа на хлапета от ясли и детски градини

Финансирането за следващите 5 г. позволява да се наемат педагози, логопеди, медиатори - за деца с проблеми и изявени дарби

Над 75 000 родители и деца в градини и яслени групи ще получат подкрепа по проект „Силен старт“, реализиран от МОН и финансиран по европейската програма „Образование“. Днес подписи за официални му старт  положиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и проф. Георги Вайсилов, изпълнителен директор на ИА „Програма за образование“. 

По проекта ще се предоставя допълнителна подкрепа на деца със специални образователни потребности, в риск, с хронични заболявания и изявени дарби. За целта детските градини могат да наемат психолози, логопеди и ресурсни учители. Чрез финансирането на тази дейност ще се подобрят възможностите индивидуална и групова работа за психо-социална рехабилитация, както за подкрепа на развитие на интересите и способностите на децата с изявени таланти. 

На фокус ще бъде и достъпът и трайното приобщаване на деца в предучилищното образование, за да се намали броят на отпаднали от образователната система. Още на ниво градина или ясла децата ще бъдат включвани в допълнителни обучения, занимания по интереси, спортни занимания, дейности за опазване на природата и др. 

Чрез различни инициативи родители ще бъдат включвани в процеса на предучилищно образование и в живота на учебното заведение. Ще се финансират дейности с родителите в детските градини и ясли, както и в подготвителните групи в училищата. Целта е  да се създадат положителни нагласи към образованието и към участието на децата в образователния процес. 

Предвидени са и обучения на над 3500 педагогически и непедагогически специалисти, включително медиатори и социални работници.

Дейностите в подкрепа на децата и техните семейства ще се реализират в продължение на 5 г., като през този период във висококачественото образование и грижи в ранна детска възраст ще бъдат инвестирани 105 400 000 лв. Средствата са от Европейския социален фонд и националния бюджет. 

„Благодарение на  дейностите по проекта децата наистина ще получат силен старт в живота. Много важно е, че в тях са включени и яслените групи. Тази мащабна подкрепа ще даде отпечатък върху качеството на българското образование“, каза министър Галин Цоков. По думите му една от основните цели е да се разгърне потенциалът в предучилищното образование чрез подкрепа за личното развитие с оглед по-успешна социална реализация. 

„Този проект допълва грижата за ранно детско образование и надгражда добрите практики и натрупания опит от успешното изпълнение на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, подчерта проф. Вайсилов. Той допълни, че политиката за приобщаващото образование в ранна детска възраст се допълва и с инвестициите по Плана за възстановяване и устойчивост, като предстои да бъдат изградени 8 нови детски гради в София и да бъдат модернизирани 49 детски градини в цялата страна.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Силния старт

Силния старт

16.02.2024 | 16:08

Силния старт Започва с познаване на действителността около Нас! Когато я криеш дори от себе си! Това не може да стане! Аман от Псевдо Т-ъ-п-а-н-а-р-и!

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?