71

По-оспорвано от медицината: 9 за място по педагогика в Пловдивския университет

Тази година има повече желаещи да държат приемни изпити - след ниските резултати на матурите по някои профилиращи предмети

По 9 кандидат-студенти се конкурират за едно място в специалност „Предучилищна и начална училищна педагогика“ в Пловдивския университет, задочно обучение. Общо 451 човека са я посочили като първо желание, а бройките са 50. 

За същата специалност в редовна форма на обучение се съревновават 292-ма за 100 места.

Това показват данните от кандидатстудентската кампания на висшето училище ден преди старта на приемните изпити – първо по български език в утрешния ден. А приемът на документи за тези, които кандидатстват само с оценка от матура, продължава и в понеделник, 27 юни.

По 8 за място е битката в редовно обучение по специалност „Национална сигурност“ – 160 човека са я написали на първо място, а местата са само 20.

Съотношението за право при жените е 3:1, а при мъжете 2:1, като общо 371 кандидат-студенти ще си поделят 110 места.

Традиционно е голям интересът и към софтуерното инженерство – 323-ма желаещи  за 90 бройки.

До момента са приети документите на 5416 човека, от които около половината кандидатстват само с бележки от държавните зрелостни изпити – 2362, каза зам.-ректорът по учебната дейност доц. Мария Стоянова.

Прави впечатление, че се повишава броят на желаещите да държат приемен изпит – възможно е да има много разочаровани от резултатите на матурите, които тази година за първи път бяха по профилиращи предмети за втория задължителен държавен изпит.

Най-масов ще е кандидатстудентският изпит в неделя по български език. На него се очакват 780 човека. Това е с около 200 повече от по-миналата година, след като миналото лято изпит не се проведе по решение на висшето училище.

За комплексния изпит по физическо възпитание заявка са подали 356 кандидат-студенти, той е един от вариантите за вход в педагогиките. Кандидатстудентски изпит по английски език ще държат 318 мераклии да станат първокурсници. За изобразително изкуство са се записали 156, при положение, че местата по графичен дизайн са само 15 и още толкова – по „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“.

Тази година ПУ „Паисий Хилендарски“ ще приеме 3427 първокурсници в бакалавърските програми след завършено средно образование. Ситуацията към момента е обнадеждаваща, че ще можем да подберем добре подготвените, каза доц. Мария Стоянова. 

Във вуза постъпили и много запитвания от неприятно изненадани с двойки на матурите по профилиращи предмети. Те ще могат да се включат в допълнителния прием за останали незаети бройки, след като се извъртят редовните класирания.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?