Следвайте ни

Увеличават с още шест паралелките след 7. клас в Пловдив

viber icon

Лимитът на броя паралелки с прием след 7. клас в Пловдивска област се увеличава от 215 на 221. МОН отпуска 6 повече по настояване на началника на Регионалното управление по образование Иванка Киркова.

Първоначалният разчет бе с 4 паралелки по-малко спрямо миналата година и ограничаваше възможностите да се остави резерв, който, от една страна, да даде възможност за по-голям избор, от друга, да осигури баланс. При новата рамка остава в сила препоръката на МОН какви да са „квотите” - 54% от приетите осмокласници да са в техническа или IT специалност, а 60 на сто - в професионална паралелка и професионална гимназия.

Както „Марица” писа, тази година се променя регламентът за оформяне на план-приема. До момента директорите предлагаха професии и специалности, в които да има паралелки в тяхното училище. След това РУО правеше преглед и оптимизираше план-приема в областта. Този разчет се обсъждаше на съвещание на Постоянната комисия по заетостта към Областната управа с участието на Агенцията по заетостта и работодателски организации. На финала МОН одобряваше или орязваше някои паралелки, като РУО защитаваше разчетите си там.

Сега министерството задава предварителна рамка, за да се изпълнят политиките за превес на професионалното образование и паралелките със STEM профил. Всички директори въвеждат предложенията в електронна платформа, с която работи РУО, но до която във всеки момент има достъп и МОН. Там се вписват и референциите от бизнеса, когато има партньорство на училището с местна фирма, разкриване на паралелка по заявка от компании в района или договорка за съвместна работа по дуалната система. Тежката дума как ще изглежда окончателният вариант на план-приема в областта има РУО. 

„Смисълът да задаваме рамка и да променяме регламента е да има съблюдаване на план-приема на ниво регион с оглед на потребностите - обясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Приоритет са професионалното образование и всички профили в STEM направление - природни науки, техника и математика. Това не означава, че няма да има паралелки и за децата, които са хуманитарно насочени. Смятам, че ще има баланс. Нашата идея е да няма толкова закриване на паралелки в хода на кампанията, защото се случва в тях да има 1-2 записани деца. Те като че ли се чувстват излъгани, когато са приети на първо класиране, и после им казваме, че няма да има такава паралелка и трябва да се пренасочат. Подходът е, от една страна, да се гарантира балансът, от друга - да се предотврати закриването на паралелки, в които вече има приети и записани. Надявам се наистина да имаме успешна кампания и всеки да бъде приет там, където има желание”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?