Следвайте ни

По-малко зрелостници се записаха за поправка на матурите

В Пловдивска област организират трети зрелостен изпит само за един желаещ, който иска да се яви на испански

viber icon

По-малко зрелостници ще се явят тази година на поправителната сесия на матурите в Пловдивска област. 312 ще се мъчат от втори път да вземат държавния зрелостен изпит по български език и литература, миналата година бяха 397.

По-малко са и подалите документи за втория изпит по избираема  дисциплина – 352-ма. Само 46 от тях искат държавният изпит по професия да им се признае като втора матура. Както „Марица“ писа, от догодина това вече няма да е по желание, а ще е задължително за възпитаниците на професионалните гимназии.

Докато в редовната кампания най-много зрелостници се явяваха на втора матура по английски, на поправката най-масов се очертава държавният зрелостен изпит по биология и здравно образование – на него са изявили желание да се явят  116 човека. Следва философски цикъл – със 78, география и икономика – с 67. Чак след това идва английски език – с 29 кандидати. Този предмет се избира масово от възпитаници на езиковите гимназии, които по правило имат високи резултати в редовната сесия, затова мераклиите за матурите по чужди езици на поправка са малко. Само по един се е записал за немски, италиански. Един ще държи и матура по физика, а по математика – трима.

В пловдивска област ще бъде организирана трета матура по желание само за един зрелостник, който е подал заявление, че иска да се яви на изпит по испански език.

До 23 август ще станат ясни допуснатите, като предстои също определяне на сградите и разпределяне по залите. Миналата година заради пандемията организацията беше всеки предмет да е в различна сграда. 

Остават в сила противоепидемичните мерки от редовната сесия – дезинфекция на входа и в залата, маска, индивидуален плик за личните вещи, дистанция поне метър и половина.

Поправката на матурата по български език и литература е на 26 август, а втората - по избираема дисциплина, е на следващия ден.

Снимка: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?