Следвайте ни

Наплив в Пловдив: По четирима за място в Медицинския

viber icon

По четирима за място е битката тази година в магистърските специалности на Медицинския университет-Пловдив.  1346  кандидат-студенти са подали документи и ще държат изпита по биология и химия на 9 юли. Отново се очакват по-високи балове за жените, тъй като те са двойно повече от мъжете, че и отгоре – 934 дами се конкурират за място сред първокурсниците наесен, а момчетата са 412.

Общият брой на местата  по държавна поръчка тази година в магистърските и бакалавърските програми е 634.

Както и в другите висши училища в цялата страна, в тази кампания бройките са леко редуцирани. Вместо предишните 150 първокурсници по медицина, сега те ще са 146. Във фармация местата са 85, което е с 5 по-малко от миналото лято. Няма промяна за стоматология, където квотата остава 100 човека.  Запазени са и бройките за медсестрите и акушерките – съответно по 80 и 20.

Първият изпит  беше днес по етика - за бакалаври и професионални бакалаври за специалностите, изучавани в Медицински колеж и за медицински сестри и акушерки във Факултета по обществено здраве. Изпитът се проведе присъствено при спазване на всички противоепидемични мерки съгласно заповедите на министъра на здравеопазването и утвърдените регламенти на МУ – Пловдив. За да се спази необходимата дистанция, кандидат-студентите бяха разпределени в 12 аудитории. Всички носеха маски, а на входовете на залите се ползваха дезинфектанти, осигурени от университета. 

Общо 554 кандидат-студенти (105 мъже и 449 жени) държаха изпита, конкурирайки се за около 270 места държавна поръчка. Въпреки усложнената обстановка от COVID-19 младите хора няма да спрат развитието си и ще следват мечтите си, коментираха от МУ. Зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Ани Белчева поздрави младежите за желанието им да станат част от академичната общност на университета и им пожела успех.

На 7 юли е изпитът по социална медицина и организация на здравеопазването за специалността „Управление на здравните грижи“.

За изпита по биология и химия на 9 юли за първи път Медицинският университет ще ползва база  и на друго висше училище – УХТ. Разпределението на кандидатите по залите е направено така, че да се спазва отстояние. 

Кандидатстудентската кампания ще приключи на 13 юли с последния изпит по скулптиране.

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?