3906

Пловдивско училище гони злото с кукери и мечки

На 14.03.2024 г. СУ “Св. св. Кирил и Методий” град Пловдив за поредна година ще отбележи Сирни Заговезни с кукери, хоро и огън

Ученици от професия “Танцьор”, специалност “Български танци” предрешени като кукери в 10:30 часа ще вдигнат шум с чанове из училищните коридори. Те ще огласят началото на обичая и следвайки ги учениците ще се придвижат до училищния двор. Към тях ще се присъединят и ученици в народни костюми, образите на “мечка” и “мечкадар”, както и ученици от начален етап със собствено изработени маски в часовете по занимания по интереси. На двора участниците ще бъдат посрещнати от празничен огън, който ще могат да прескочат за здраве и прочистване под звуците на скачащите кукери. Празникът ще завърши с празнични хора и тематична изложба на рисунки и фотографии на ученици от професия “Дизайнер”, специалност “Рекламна графика”.

 


ПРОГРАМА ЗА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ 14.03.2024 Г. 

 

Четвъртък /14.03.2024г./

Прошка

8:00 часа - В първите 5 минути всеки учител в прогимназиален и гимназиален етап за смисъла и ползите да простиш а другите.

8:20 часа  - Преди учебните часове всички ученици в начален етап ще се подредят в специални кръгове в съответния клас, за да изпълнят традиционния ритуал по искане и даване на прошка. Хванати ръка за ръка, те ще ни напомнят за силата да си прощаваме и да бъдем преди всичко добри хора.

10:15 часа - Откриване на изложба “Кукери” във фоайето на I етаж. Изложбата се състои от рисунки на ученици от начален и прогимназиален етап, както и фотографии на ученици от професия “Дизайнер”, специалност “Рекламна графика” участващи в клуб “В кадър”. Фотографиите са направени при посещение на XII Международен фестивал на кукерските и маскарадни игри - Раковски 2024  

10:30 часа

Кукери ще преминат през училищните коридори скачайки и вдигайки шум. Учениците излизат и тръгват след тях. Кукерите извеждат учениците до вътрешния двор. Излизайки от училището след кукерите тръгват и облечени ученици в костюми, както и образите на “мечката” и “мечкадар”. Във вътрешния двор, учениците от начален етап са подготвили и запалили огъня. Кукерите правят 3 кръга около огъня, след което застават от едната страна и скачат в различни ритми. Зазвучава право хоро и учениците заиграват. След хорото се прескача огъня за здраве. 


- Учениците от професия “Дизайнер”, специалност “Рекламна графика”, както и от учениците, включени в групи за занимания по интереси заснемат и изработват клипове за празника.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
retret

retret

11.03.2024 | 19:46

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:-~-- https://e.vg/mens

Отговори
0 0
Главчо

Главчо

11.03.2024 | 17:57

Преди много години в нашето училище,сега"Стоян Загорчинов",а тогава-"Н.Вапцаров",злото го гонеха с шамари.При това успешно,защото горе-долу станахме хора,де!! ТакивИ работи,знаЙш...

Отговори
3 0
Може би!

Може би!

11.03.2024 | 17:52

Най доброто училище в Пловдив, дори и в тези смутни времена, отказах го, че отвътре като. интериор е доста странно и опасно, грешка моя голяма!

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?