Следвайте ни

Пловдивско школо сред първите на лагер без пари

1118 ученици от цялата страна ще почиват за сметка на държавата, след като МОН одобри заявките на първите 46 учебни заведения по програма "Отново заедно"

viber icon

Едно пловдивско, едно смолянско и 4 пазарджишки училища са сред първите одобрени по Национална програма "Отново заедно". Общо 1118 ученици от 46 учебни заведения в страната са първите, които ще заминат на лятна почивка за сметка на държавата. Това са заявките, постъпили  от 17 до 28 юни.  Децата ще бъдат разпределени в 103 групи. Ще ги придружават 120 учители или други педагогически специалисти.

Първи куфарите стягат 56 ученици и 4 ръководители от София, които ще прекарат 6 дни в Добринище от 4 юли. Другите са избрали както планински, така и морски курорти, сред които Боровец, Банско, Чепеларе, Плиска, Балчик, Трявна, Китен, Приморско, Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Несебър, Каварна, Черноморец и др. Настаняването е предимно в хотели с три и четири звезди. 

Училищата изпращат в МОН формуляр и три оферти от туроператори, както и мотивирано решение на педагогическия съвет за избор на една от тях. Документите се проверяват по реда на постъпване. На този етап няма отхвърлени, две са върнати за допълване на документите. 

За първите одобрени 46 училища ще бъдат отпуснати 619 000 лева. Туристическият пакет за всеки участник е на стойност 500 лв. Включва транспорт, настаняване, храна, застраховка, културна, спортна или друга социална програма за 6 дни. 

Приети са заявките на 8 училища от София, 5 от Ямбол и на 4 от Пазарджик. По 3 има от област Монтана, Шумен и Разград. По 2 училища са одобрени от Силистра, Враца, Варна и София – област. От Бургас, Стара Загора, Добрич, Плевен, Сливен, Силистра, Кърджали, Габрово, Хасково, Пловдив, Велико Търново и Смолян има по едно училище.

Първият етап от кандидатстването продължава до 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият за програмата бюджет от 15 млн. лв. не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново с до общо 165 ученици до 1 септември или до изчерпване на финансовия лимит.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?