46
Следвайте ни

Пловдивско готви най-много ученици по професии с очакван дефицит

viber icon

Пловдивска област е с най-голям брой ученици, които се обучават по специалности с голям очакван недостиг на пазара на труда. Така е също във Варна, Сливен и Стара Загора, сочи анализ на МОН. Той отчита обща тенденция за цялата страна в тази посока -  значително е нараснал броят на учениците, които се подготвят по такива специалности, за които бизнесът ще има нужда от кадри. През тази учебна година те са 8483, миналата са били 5425.

Най-предпочитани са „Автотранспортна техника“, „Производство на кулинарни изделия и напитки“, „Спедиция, транспортна и складова логистика“, „Производство на хляб и хлебни изделия“, „Електрически превозни средства“, „Машини и системи с цифрово-програмно управление“ и „Трайни насаждения“.

В момента над половината ученици в България изучават професия след VII клас. За поредна година се увеличава делът на професионалните паралелки, както и на тези със STEM професии и профили.

Осмокласниците в професионални гимназии са 56,56% от всички. Това е увеличение от почти 4 процентни пункта спрямо учебната 2019/2020  г., когато за пръв път се забелязва повишен интерес към професионалното образование. Такова изпълнение на план-приема е в резултат и от трайните политики на МОН, което в последните години задава предварителни квоти за брой паралелки и какъв дял от тях трябва да са професионални и STEM, като същевременно извади чуждоезиковите от средните училища и ги ограничи само в езиковите гимназии.

В момента има общо 2333 паралелки с 54 499 осмокласници. От тях 1381 са професионални, 1371 са STEM. Профилираните са 952 от които с профил „Чужди езици“ са 296.

Почти 32 000 ученици в VIII клас (58,42%) се обучават по STEM профили и професии. Има ръст на приема в направления „Компютърни науки“ и „Приложна информатика“,  както и в профилите „Природни науки“ и „Софтуерни и хардуерни науки“.

Близо 1300 ученици в 70 паралелки в VIII клас се обучават и в защитени от държавата специалности. Техният брой е най-голям в областите Бургас, Варна, София-град и Стара Загора. Най-много са изучаващите „Полевъдство“, „Елобзавеждане на подемна и асансьорна техника“, „Корабни машини и механизми“, „Корабоводене – морско“ и „Конструиране, моделиране и технология на обувни изделия“.

С най-висок процент професионални паралелки е Враца – 75.74%. Следва Перник с 69.10%. В София също има ръст – професионалните паралелки в VIII клас са 41,38% при 36,9% през учебната 2019/2020.

Най-много са паралелките със STEM професии и профили в Перник – 75.56%, следвани от Търговище (75.06%) и Габрово (70.22%).

Снимка: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?