Следвайте ни

Пловдивските вузове лидери в 10 професионални направления

Отстъпваме първенството по растениевъдство и теория и управление на образованието

viber icon

Пловдивските висши училища са лидер в 10 професионални направления, сочат данните на Националната рейтингова система. Това е леко отстъпление спрямо миналата година,  когато бяха първенци в 12 области.

Според актуалните данни Аграрният университет предава първенството в „Растениевъдство” на Лесотехническия университет, а ПУ – по „Теория и управление на образованието” на СУ „Св. Климент Охридски”.

Останалите лидерски позиции са запазени. Филиалът на Техническия университет в Пловдив остава N1 заедно със структурите в София, Сливен и Казанлък в 6 професионални направления: електротехника и електроника, енергетика, комуникационна и компютърна техника, машинно инженерство, общо инженерство и  направлението 3 в 1 транспорт, корабоплаване, авиация.

МУ-Пловдив също запазва водещата си позиция в медицина, до която се изкачи за първи път миналата година, и в момента я дели с МУ-София.

Аграрният университет и тази година е лидер по животновъдство и растителна защита, запазва четвърта позиция по науки за земята и се изкачва с две места нагоре до пето по туризъм.

УХТ остава ненадминат в област хранителни технологии, като запазва третите си места по биотехнологии и енергетика, а по туризъм е четвърти.

Прави впечателние, че в направленията, в които запазват челните позиции, пловдивските висши училища са получили и по-високи оценки в точки спрямо миналата година. Следователно не само предлагат по-качествено образование от конкуретните си, но и самите те вдигат още нивото.

Класацията е направена сред 51 държавни и частни висши училища в България, които подготвят в 52 професионални направления. Подредбата се извършва по 100 индикатора, сред които са учебен процес, учебна среда, социално-битови и административни услуги, научна работа, престиж, реализация на пазара на труда, регионална значимост. Индикаторите са формирани на база статистически данни, събрани от различни източници, включително чрез социологически проучвания.

Освен стандартизираните класации по професионални направления, Националната рейтингова система на висшите училища у нас предлага възможност и за сравнения по зададен индикатор. Това улеснява кандидат-студентите при избора къде да следват, тъй като могат да направят сами рейтинг на вузовете с данни от платформата, определяйки своите водещи критерии.

Освен първенството по медицина, МУ-Пловдив запазва и вторите си места по стаматология, фармация и обществено здраве, както и третото по здравни грижи.

АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” се изкачва с две места нагоре по изобразително изкуство и вече е веднага след Националната художествена академия, изпреварвайки НБУ и Великотърновския университет.  По музикално и танцово изкуство запазва третата си позиция от миналата година, а по „Педагогика на обучението по...” отново е N4 в страната.

Най-голяма динамика в позиционирането спрямо миналата година в Националната рейтингова система има за ПУ „Паисий Хилендарски”.

Той се изкачва с две позиции  до трето място по психология, като изпреварва Великотърновския университет и се нарежда след СУ и НБУ. Но пък пада с 5 места по социални дейности и заема осмо място. В момента е втори у нас в обучението по биология, педагогика, физически и химически науки, педагогика на обучението по..., което повтаря миналогодишното постижение. Втората позиция по филология обаче е напредък спрямо миналата година, когато ПУ беше N3. В момента пловдивското висше училище се нарежда веднага след СУ в тази област, като оставя зад себе си ВТУ и НБУ.

ПУ остъпва с едно място по право, но остава в ТОП 3. Трети е също по социология и философия, като в тези науки това е с едно място нагоре в класацията спрямо миналата година. Остава N3 и по математика.

На четвърта позиция в страната е по история и религия, на пета по информатика и компютърни науки. Изкачва се на седмо място по икономика и запазва осмото по административно управление.

Висшето училище по сигурност и икономика е N6 по национална сигурност, за ПУ още няма достатъчно данни, за да влезе в класацията, тъй като обучава по това направление едва втора година.

 

 

ТОП 10 в компютърни науки

 

В една от най-желаните специалности - информатика и компютърни науки, Софийският университет измества манологодишния лидер – Американския университет. Ето каква е подредбата според качеството на обучението в областта, за която в последнитге години има наплив на кандиати:

 1. СУ „Св. Климент Охридски”
 2. Американски университет
 3. НБУ
 4. УБИТ
 5. ПУ „Паисий Хиленадарски”
 6. ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”
 7. Икономически университет – Варна
 8. Бургаски свободен университет
 9. Русенски университет „Ангел Кънчев”
 10. Варненски свободен университет „ Черноризец Храбър”
 11. Югозападен университет „Св. Неофит Рилски”
 12. Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

 

Първите 15 по икономика

 

1.СУ „Св. Климент Охридски”

 1. Американски университет
 2. УНСС
 3. ВУЗФ-София
 4. НБУ
 5. Икономически университет – Врана
 6. Висше училище по мениджмънт – Варна
 7. ПУ „Паисий Хилендарски”
 8. ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”
 9. Висше транспортно училище „Тодор Каблешков”
 10. Стопанска академия – Свищов
 11. Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”

9 Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

10 Аграрен университет

 1. УХТ – Пловдив
 2. Бургаски свободен унтиверситет
 3. Русенски университет „Ангел Кънчев”
 4. Тракийски университет – Стара Загора

13- ВУАРР – Полвдив

 1. Университет „Проф. д-р Асен Златаров” - Бургас
 2. ЕВУИМ - Пловдив
Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?