Следвайте ни

Пловдивският университет запълни 66% от бройките

viber icon

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ е записал след първо класиране 2018 първокурсници по държавна поръчка, което съответства на 66,12% от  одобрената рамка, съобщи зам.-ректорът проф. д-р Антон Илиев. Записани са и 374 нови студенти в платена форма.

Днес висшето училище обявява второ класиране, а записването на приетите ще става от  утре до 30 юли, в работните дни, като за различните специалности и за филиалите сроковете са различни и са обявени на сайта на вуза. 

Трето класиране тази година няма да има, но в близките дни ще бъде обявен допълнителен прием за запълване на единични и места в някои специалности.

Разликата в минималните балове между първи и втори тур е почти незабележима, коментира проф. Илиев. Най-високите минимални балове, с които ще записват приетите на второ класиране, са в „Право“ – задочно, платена форма - 35.01 и „Право“ – жени, редовно обучение - 34.47.

Още първо класиране запълнени до 100% са специалностите „Психология“ в задочна форма, държавна поръчка, както и „Физическо възпитание“ – мъже, държавна поръчка.

С много добри темпове върви записването в държавна поръчка за 39 специалности, които с промени в нормативната база от предстоящата академична година са освободени от  такси за целия период на обучение. За бакалавърските програми в направление „Педагогика на обучението по...“ след първо класиране в редовна форма са заети 65% от местата, а в задочна – 70%. В редовна форма на специалност „Теология“ до момента са записани 53.33% от общия акредитиран прием, а в специалностите в направление „Физически науки“ – 66.67% в редовна и 72% в задочна форма. При направление „Химически науки“ са заети 68.24% от бройките за редовно обучение и 50% за задочно, а при специалностите в направление „Математика“ – 60% от местата в редовна форма.

Все още не се е провел и изпитът по „Актьорство за драматичен театър“. Той е  в три тура на 7, 8 и 9 септември, а класирането ще бъде оповестено ден след обявяване на резултатите.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?