Следвайте ни

Пловдивският студент знае и 2, и 200

Бъдещите висшисти свиват чергите на общежитие или пръскат пари по нощните заведения под тепетата

viber icon


Яли ли сте студентска баница - две-три филии хляб, намазани с олио и сол или с каквато подправка се намира някъде из шкафа? Някога й викаха циганска.
А хвърляли ли сте няколко хиляди лева на 8 декември в луксозен зимен курорт само за да си тръгнете към стаята прилично пияни с лунната походка в ранни зори?

Как живеят български студенти и колко харчат е злободневна тема от край време за всички български семейства. “Марица” реши да провери с колко пари най-малко може да се справи младият човек в Пловдив и колко широки трябва да са пръстите му, ако иска да изживее студентските си години като наследник на фамилията Рокфелер. Теглихме чертата за тези, които знаят 2, и тези, които знаят 200 между хилядите български и чуждестранни студенти в града под тепетата.Парите, които харчи един студент, са относително понятие. И все пак сметката показва, че най-скромната издръжка за младия човек излиза около 250 лева. Студентът, който харчи толкова за месец, задължително живее на общежитие. Стаята му не е луксозна, а банята и тоалетната дели с целия етаж.  Но пък наемът му е само 52 лева. В сумата влизат както леглото, на което спи, така и разходите за ток, вода и отопление. 16 лева на месец отиват за карта за градския транспорт. Тя важи за всички линии в града. 5 лева на ден излиза храненето в стол. Точно толкова плаща студентът и за интернет, който дели със своите съквартиранти. Ако пуши, свива цигари. Един пакет от 10 лева заедно с филтри и листчета за още 2, може да стигне за около 10 дни. Так сметката набъбва с още около 36 лева за месеца.  

На тази малка черга си постилат да живеят много студенти, чиито семейства не могат да си позволят нещо повече от това да им платят сметката за телефон, транспорта до Пловдив и да им дадат по няколко буркана със сготвена храна или зимнина. Въпреки това, липсата на разходи за изхабена електроенергия или консумирана вода помага на много родители да отпуснат малко повече джобни на бъдещите висшисти.

Студентските квартири могат да създадат малко по-голям разход, но обикновено и най-евтините се движат между 200 и 300 лева за месец. В такива апартаменти живеят по 4-5 души и разделени на всеки от тях сметките излизат по най-много 40 лева.

Студентите, които нямат големи финансови възможности, но харчат до 350 лева на месец, също съумяват да отидат поне един-два пъти в месеца на дискотека. В града под тепетата има голям избор на заведения, които организират партита със свободен вход срещу показване на студентска книжка. Промоциите на бутилка уиски или водка излизат по около 15 лева на човек и включват безалкохолни напитки. Със споделено такси сметката за една вечер се оформя на около 25 лева.

От другата страна са студентите с по-големи възможности. В редки случаи това са работещи младежи с големи заплати - най-често в ИТ сектора. Останалите имат заможни семейства, които поемат издръжката им. В групата на студентите с дълбоки джобове попадат и тези, дошли да получат образованието си в Пловдив от чужбина. За тях разходите тук излизат много по-евтино - таксите са десетки пъти по-ниски и стандартът не е толкова висок. Те живеят в луксозни сгради ново строителство, само по двама или трима в апартамент. Наемът започва от 500 лева на човек. Сметките за изразходвана енергия обаче не са скъпи заради добрата изолация, новите елуреди и климатиците. Излизат до 30 лева на човек. По-богати студенти се движат със собствена кола или ползват таксита, рядко - градския транспорт. Вечерните излизания са съответно в по-скъпи заведения, като входът е най-много 20 лева, като повечето студенти не пропускат да чуят на живо своите любими изпълнители. Скъпите бутилки могат да набъбнат сметката до 100 лева. През деня храната е от ресторанти или места за бързо хранене и стига до 30 лева на ден с кафето и безалкохолните. Киното и други удоволствия като билярд и боулинг излизат до 60 лева на месец. Тези студенти заделят и пари за нови дрехи поне веднъж месечно - до 100 лева. Ако пуши, то кутията цигари за един ден е между 5 и 6 лева. 

Общата сметка за издръжката на един студент, който има широки пръсти, надхвърля 2 бона. И като си помисли човек, че някои от тях ще започнат работа след завършването със 700 лева, се чуди - де е Киро на кирия.

Работягите си докарват прилични доходи

Възможностите за студентска работа в Пловдив не липсват, но не са и много. Свободните позиции могат да донесат най-много допълнителен доход, който да облекчи леко задълженията на семейството, което осигурява издръжката. Почасовото плащане не осигурява достатъчно, освен ако студентът не е в евтино общежитие.

Точно по тази причина много студенти, които искат или им се налага да се самоиздържат, избират да се хванат на редовна работа. Търсят се позиции на смени, така че да се посещават поне част от лекциите и упражненията. Рядко студентът успява да се договори с работодателя си за плаващо работно време или да излиза от работното си място и след това да връща часовете, в които е бил в университета. На пълно работно време или на 6 часа за ден студентите получават добри пари, особено ако знаят чужди езици и постъпят в колцентър или международна фирма. От това обаче често страдат оценките им в университета и намалява шансът им за стипендия - държавна или европейска. Доста от преподавателите държат на присъствието и го взимат предвид при крайната оценка след провеждането на изпит. Така рядко работещият има висок успех, освен ако не е по специалността си в компания партньор на университета. Със заплатата си обаче може да има среден стандарт на живот, дори висок, предвид всички намаления за студенти за транспорт, храна и удоволствия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?