3906

Пловдивски университети отмениха лекции, остават в стачна готовност до 30 юни

Висши училища в Пловдив са сред общо 44-те вуза в цялата страна, които днес не отвориха врати. Това прави две трети от системата на висшето образование у нас. Протестът е за по-високи заплати и в знак на недоволство от липсата на последователна политика по отношение на висшите учебни заведения.

Заявката за протест пред МС, насрочен за днес, беше дадена още миналата седмица съвместно от синдикати и Съвета на ректорите. След приетите две постановления на Министерския съвет и отпускането на близо 80 милиона лева профсъюзите се отказаха. Съветът на ректорите взе решение университетите да не водят учебни занятия, но преподавателите и администрацията да са на работните си места днес.

Допълнителните пари ще доведат до увеличение с 290 лева на минималната работна заплата за най-ниската академична длъжност, което прави повишение от 1810 на 2100 лева.

Лекции няма в АМТИИ "Проф Асен Диамандиев", но служитилите са на работа и реагират на неотложни казуси, каквото е решението за цялата система. А в Университета по хранителни технологии бе проведено събрание, което взе решение за оставане в стачна готовност до 30 юни.

"Дотук, освен 39-те милиона лева, които бяха заложени в държавния бюджет, получихме и средства за допълване на заплатите на академичните длъжности, както и 12% ръст на възнагражденията на непреподавателския състав.  Част от парите вече са преведени. Чакаме втория транш, за да приемем допълнение към Колективния трудов договор и да видим реално какво сме получили в личните си сметки - коментира Илиян Добрев, председател на секцията на Националния синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ в УХТ. - Успяхме да постигнем и 12-порцентното увеличение да е от 1 януари, а не от 1 април".

Остава очакването за още 184 млн. лева по силата на промените в Закона за висшето образование.

Илиян Добрев обясни, че вече са сключени 6 гаранционни споразумения с политически партии. Това дава надежда, че независимо от резултатите на изборите, системата ще получи средствата.

Добрев изрази уволетворението на академичните среди от преговорите на работната група.

Оцени новината

Оцени новината
2.5/5 от 2 оценки
2.5/5 от 2 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?