Следвайте ни

Пловдивски учители станаха рекламни лица на школото си СНИМКИ

Директори прилагат нови стратегии в кампанията на седмокласниците в условията на пандемия

viber icon

Учители стават рекламни лица на своето училище. Малко по неволя - защото пандемията преобърна и направи невъзможни досегашните стратегии в кампаниите за прием на седмокласници.  Но и за да разкажат чрез личните си истории за смелостта да начертаеш свой път и колко е важно по него да те подкрепят добри професионалисти и хора.

 

С необичайния подход преподавателите на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ пишат по нов начин неговата позната визитка. Училището публикува на сайта и в профила си във Фейсбук техните разкази - за професионалния  път, работата с учениците и какво искат да „отгледат“ у тях.

Нашите учители са нашата сила, е кредото на кампанията. Започнала с представяне на видео уроците на различни учители и тези, които преподавателят Боян Алексиев и неговото сдружение правят като пресъздаване на български народни обичаи с ученици от учебното заведение.

„Нашата работа най-добре се вижда в резултатите на децата. Но те стават видими след години“, казва директорката Таня Николова. Затова в поредицата са включени  и

учители, които са завършили тъкмо СУ „Св. св. Кирил и Методий“

и вече са от другата страна като педагози.  Провокирали ги да споделят спомените си за школото, какво помнят, нужно ли им е било и как им е помогнало. Някои в стегнат разказ споделят историята на своята реализация. Други записали видео как се е случила тяхната мечта. А на Боян Алексиев най му приляга да я изтанцува  - като мъжка северняшка ръченица от Плевенския край в един от видео уроците, които  е създал.

Именно преподавателят в специалност „Български танци" от професия „Танцьор“, която съществува единствено в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив, дава тон в поредицата. „Когато си закърмен с традициите и магията на българските обичаи, българският танц е станал част от теб и си роден учител и просветител, няма обстоятелства, които да спрат творчеството ти“, казва бургазлията. Днес е на 33 г., но танцува от първолак в ансамбъл „Трите пъти”. Завършил е Националното училище за танцово изкуство в София и АМТИИ. С еднаква страст танцува от дете в различни частни формации, в шоуто на Лили Игнатова и  ансамбъл „Българе“, във фолклорен ансамбъл „Тракия”, в собственото си танцово шоу „Кабири“ и клуб за танцово изкуство „Везеница“. Работи с едни от най-известните музиканти и изпълнители в страната, а от 2016 г. преподава по практически дисциплини и теория в СУ „Св. св. Кирил и Методий“. Познават го като сърцатия учител, който катери балкана, за да разкаже в онлайн урок за фолклора на Родопите, реди от различни източници презентация за зимните празници или е във вихъра да организира поредния концерт.

Другата си

уникална специалност - „Рекламна графика“, 

професия „Дизайнер“, школото представя чрез учителката Марина Нанкова. Тя е една от двете победителки в раздел „Образование“ в миналогодишното издание на надпреварата „Пловдив - град на доброто“.

 „Не съм избирала професията на учител, тя ме избра“, споделя преподавателката заедно с радостта от това да види как нейните възпитаници израстват пред очите й. Разказва как се е родила модерната специалност в школото, за да надгради класическото изобразително изкуство с уменията, които са нужни в дигиталния свят, как с колежката й Венета Маринова писали учебните програми и как днес завършилите  имат поле за реализация в света на дигиталното изкуство - рекламата, анимацията, киното, дизайна, фотографията, рекламната графика. Учителката, която е в школото вече 26 г., е и двигател на традиционния международен пленер „Традиция, екология, творчество“. Форумът, чийто домакин е СУ „Св. св. Кирил и Методий“, е част от националния календар за дейностите по интереси на МОН. Успоредно с преподавателската си работа Марина Нанкова не се отказва и да е творец - като автор на художествен текстил, графика и живопис.

До седмица по всички основни училища ще бъдат изпратени презентации на двете професии ​- танцьор и дизайнер. "Представяме ги именно като професии и възможностите, които дават за реализация в България, а не като реклама на училището - подчертава Таня Николова. - В 7. клас родителят и ученикът вече трябва да познават възможностите, потенциала, желанията на детето. А независимо как ще продължи след 12. клас, професията е винаги възможност, която не пречи после и за смяна на посоката."

Предстои да бъдат заснети и разпространени и видеа с виртуални разходки в училището, тъй като настоящата ситуация не позволява провеждане на Дни на отворените врати. 

Когато ученикът вече преподава

„Трябваше ми пътека, по която да вървя. Хора, от които да се уча. И музика, която да ме вдъхновява“, разкрива в своето видео Валентина Ликова, която е завършила СУ „Св. св. Кирил и Методий“ през 2017 г., а сега е учител в него.

„На крехките 13 г. имах различни мечти и повече от всичко исках да се превърна в качествен и отдаден на изкуството изпълнител - казва тя. - Тогава го определях като „искам да танцувам“, а по-късно: „Искам танцът да стане моят живот“. Сега Валентина си дава сметка, че именно изборът на това школо я е превел по този път. Ако бях останала в самодейната школа на читалището и бях избрала с високия си бал паралелка в езикова гимназия, нямаше да го открия“, убедена е тя. И се обръща към всички, на които им предстои да направят избор: „Смелостта води към успеха. Не се бойте от реализацията, която можете да имате!“. Днешната учителка е благодарна на школото си за това, което е сторило за нея през ученическите години. Събира го в няколко думи: уважение към таланта, целенасочена прецизност, искрена взискателност, дисциплина, сила, отговорност и доброта. Днес е и ръководител на ФК “Хоро”, а работи и като артист във Фолклорен ансамбъл “Тракия”.

Още двама млади учители в екипа на училището и в неговата рекламна кампания са и негови възпитаници. Хореографът на ПФА „Слав Бойкин“ в Раковски Иван Лесов го е завършил преди 5 г.

“То е онези лица и думи, които няма да забравя. Тук срещнах първите си приятели.  Тук разбрах, че личността на човека зависи от хората около него, от родителите и учителите. В моето училище  разбрах каква е силата на познанието. То е пътят, а ние сами трябва да продължим напред, защото да учиш е като да гребеш срещу течението. Щом престанеш, то те връща назад - казва Иван Лесов. -  В моето училище разбрах какво значи да се учиш, да учиш другите, да знаеш и да се съмняваш, да искаш още и да търсиш, защото търсейки, откриваме себе си.“

Ангел Блажев пък е от випуск 2019.

„Да превърнеш детската си мечта в професия е нещо, което те кара да ставаш сутрин с усмивка. Нашата професия „Танцьор“ дава реализация, развива уменията и превръща хобито  в достоен начин на живот, казва учителят и професионален танцьор в ансамбъл „Тракия“. 

От дипляната до Ютуб

В условията на ограничителни мерки заради коронавируса учебните заведения повече от всякога търсят нови начини да стигнат до бъдещите си ученици. Още преди пандемията Дървото влезе в пространството, където са те - с филм за специалностите си и разкази на свои възпитаници, който бе качен в Ютуб.  Вече се подготвят билбордове за предстоящата кампания.

ОУ „Васил Левски“ в Карлово разчита на виртуални срещи с бъдещи ученици и техните родители. В Асеновград залагат на стегнатата информация в школския сайт и добрите стари дипляни. И на двете места имат да убеждават в предимствата на нови паралелки - по икономика и екскурзоводство на мястото на закритите чуждоезикови с английски.

Ако ограничителните мерки го наложат, вероятно и форумът за кариерно ориентиране на Центъра за подкрепа на личностното развитие ще се проведе онлайн. Още миналата година такъв формат с презентации на училищата в областта замени изложението с щандове в ОДК. 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Наглец

Наглец

05.02.2021 | 04:24

За да СТАНЕШ президент, трябва НАРОДА да те избере! Едно е да си кандидат, съвсем друго - да си избран! А кандидати - бол! Това е нагло изказване, но от къде идва това е ясно. СЪЩИЯ, който ражда тези идеи, беше решил по едно време, че нацията има нужда от майка! Пфу....

Отговори
2 0
Майна

Майна

05.02.2021 | 03:36

Таня Николова - директор на Св.св. Кирил и Методий е изключителна гад. Демонстрира неуважение към учителите от училището. А иначе родителите в квартала предпочитат училище Драган Манчов заради значително по-високото ниво на преподаване.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?