71

Пловдивски ученик изобрети софтуер, който лови грипа

Следващото откритие на Стоян Ганчев ще помага на дремещи шофьори

Младият пловдивчанин се открои сред над 170 участници, сред които, освен ученици, имаше студенти и млади бизнесмени

Пловдивски ученик беше отличен за изобретение, което може да бъде изключително полезно за лекарите. Софтуер за откриване и анализ на симптомите на грип с хардуер за обратна връзка в реално време донесе голямата награда на Стоян Ганчев от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов" на седмото изложение конкурс на младежкото техническо творчество в Горна Оряховица. Младият пловдивчанин се открои сред над 170 участници, сред които, освен ученици, имаше студенти и млади бизнесмени. 

Стоян Ганчев впечатли изключително много журито и организаторите на събитието. Той получи плакет от Община Горна Оряховица, диплом и премия от 1000 лева за цялостното си представяне.

"В наши дни личното здраве често се пренебрегва. Технологията може да се използва с цел помощ на хората да обърнат повече внимание на значимите симптоми на телата си. Предлагаме като решение 3D моделирано и отпечатано смарт устройство, управлявано от контролер Esp32. Той не позволява на хората да пренебрегват симптомите и ще ги информира в случай на откриване на заболяване", заяви Стоян Ганчев, който е гордостта на 11. Ж клас в Математическата гимназия.

Неговото изобретение може да следи и съхранява информация за нивото на кислород в кръвта, телесната температура, сърдечния ритъм, прави анализ в реално време и връща обратна връзка чрез светодиоди. Събраните данни се предават на обучени невронни мрежи с висока точност (94 и 96 процента), които предвиждат дали потребителят е болен, или не и дали е заразен с ковид-19 и предупреждават, ако параметрите на тялото са животозастрашаващи.

Следващата идея на Стоян Ганчев е софтуер, който може да е в помощ на шофьорите. По-точно на онези водачи, които имат опасния навик да задрямват зад волана. „Вярвам, че това ще помогне за намаляване на броя на пътните произшествия. Освен това ще позволи да бъдат открити някои заболявания, свързани с несъзнателното заспиване", коментира младият математик.

"Новите технологии най-вероятно могат да покажат отклоненията в температура, сърдечен ритъм, кислород и т. н. и това безспорно би било в помощ на личните лекари. Не мисля обаче, че чрез софтуер може да се постави крайна, категорична диагноза", коментира успеха на младия новатор началникът на „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Пловдив Таня Учорджиева.

Според нея все още само лекари могат да кажат дали една инфекция е вирусна, или бактериална и затова най-правилно е човек да се консултира с личния си лекар. "Много често най-вярната информация се получава след кръвни, образни и друг вид изследвания. Така наречените "остри респираторни заболявания" протичат много сходно. Така че без преглед и изследвания не мога да си представя, че може да се постави крайна категорична диагноза дали става въпрос за грип, или друг етиологичен причинител. Едните се лекуват с антибиотици, други без, така че е добре последната дума да има лекарят", смята Таня Учорджиева, която обаче също аплодира изобретението на единайсетокласника от Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
журналя

журналя

17.11.2023 | 10:00

Заглавието не отговаря на истината! Никакъв софтуер за грип не е изобретен! Автора дори не е разбрал за какво става въпрос....

Отговори
1 0
Аха,повярвах

Аха,повярвах

17.11.2023 | 09:21

Софтуер за грип?? А нима самият софтуер не може да се програмира така,че да "грипясва" всеки със сополи?

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?