Следвайте ни

Пловдивски ученици се изкачват от Аспарух до Паисий

Стикерите между етажите на СУ „Цар Симеон Велики” припомнят ненатрапчиво фактологията и вдигат успеха по история

viber icon

Всяко изкачване на втория етаж в СУ „Цар Симеон Велики” вече е пътешествие из  вековете, което покачва и успеха на учениците по история. Ръководството е облепило стъпалата със стикери, върху които са изписани знакови владетели и дати от миналото на България. Така, дори без да се съсредоточават целенасочено над учебниците, само движейки се из сградата, децата запомнят фактологията чрез визуалната памет.

„Когато се роди идеята, я обсъдихме с учениците и родителите. Искахме във всеки момент по ненатрапчив начин важни имена и събития  да са пред очите на децата”, разказва зам.-директорката Милена Петрова. Надписите на 12-те стъпала са отпечатани върху специални стикери, които са залепени върху профилите им - върху отвесната част, на която не се стъпва.

Изкачването съвсем естествено започва с историческа бележка за основаването на България от хан Аспарух. Следва периодът, в който е управлявал хан Тервел, а той самият е определен като спасител на Европа. Годините управление на хан Крум са отбелязани с първите писмени закони. Хан Омуртаг е наречен ханът строител, а за хан Пресиян е упоменато, че е разширил границите.

В „историческата стълба” присъства годината на създаването на славянската писменост ​- 855  г. Покръстването по времето на цар Борис, Златният век на цар Симеон, Второто българско царство на Асен и Петър също са намерили място върху стълбите в училището. Посочени са също битките при Одрин по времето на цар Калоян и при Клокотница - при цар Иван Асен II. Засега поредицата завършва с 1762 г., когато Паисий написва „История славянобългарска”. Намеренията на ръководството обаче са да не спре дотук.

По същия начин, по който са положени стикерите между етажите, на входа на училището вече има надпис със строфите: „Край Босфора шум се вдига, лъскат саби, щитове/, ето, Симеон пристига, воеводи си зове”. Фрагментът е избран в чест на патрона. 

Практиката да се поставят стикери на стъпалата с цел по-лесно запаметяване   се прилага и от други учебни заведения в Пловдив - в СУ „Черноризец Храбър” например по този начин е изписана таблицата за умножение в помощ на децата от начален курс.

Директорът на СУ „Цар Симеон Велики” Руси Баташки обаче набляга на възпитанието в патриотизъм и християнски ценности и с още една своя идея -във фоайето на школото е окачил ликовете на Богородица и Христос, стълбиците на греховете и добродетелите, а до тях е изписана и „молитва преди учене”. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пенчо Питанката

18.07.2019 | 21:06

А паркингът в задния двор??? И голямата яма в предния???

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?