Следвайте ни

Пловдивски ученички показаха как се оцелява до Марс СНИМКИ

viber icon

Четири ученички от ЕГ „Иван Вазов“ създадоха проект за животоподдържаща система за полет до Марс. Ива Илиева, Емилия Великова, Димана Райкова и Антония Милушева започват работа преди година. 

Три от момичетата са в 9 клас, а едното е от 11 клас. Проектът им се казва „Животоподдържаща система за мисия до Марс“. Идеята за него дава учителката им по биология Христина Костадинова. 

Учителката по биология Христина Милушева

„Хората ще започнат да правят дълги космически полети и трябва да мислим какви системи ще подържат живота им стотици дни“, казва Ива Милушева.

Полетът е за 8 астронавти за 800 дни. Точно толкова ще е едно отиване и връщане до Червената планета. 

Разработили са система за пречистване на водата от няколко слоя филтри. Интересно е обаче какво предлагат за редовно меню на астронавтите по време на дългия полет. 

„Предлагаме те да отглеждат на борда на кораба си две експериментални растения – репички и спирулина“, разказа Емилия Великова. 

Спирулината е водорасло и съдържа 18 от 22 изключително важни за човека ензими. Расло е в езерото Текскоко, където е била столицата на Ацтекската империя - Теночтитлан. Когато пристига с армията си, дон Ернан Кортес вижда как ацтеките ядат някакви бисквити от сушени водорасли. 

Ученичките от ЕГ „Иван Вазов“ са изследвали в продължение на година как репичките и спирулината растат при различно LED осветление. 

Работили са в лабораторията по биология на ПУ „Пасисий Хилендарски“. Накрая е разработено 7-дневно меню с двете растения. 

Момичетата са изчислили колко въглехидрати, протеини и мазнини ще получат космонавтите и колко калории им трябват за да не губят силата си. 

Проектът с животоподдържащите системи за полет до Марс бяха представени на фестивала „Малка синя Земя“ в Природонаучния музей. 

След месец той ще бъде презентиран с конферентна връзка на научна конференция на млади изобретатели в Дания.

Още за невероятното разработка на младите пловдивчанки и за смайващите свойства на спирулината четете в "Марица Уикенд"

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Неделчо Деветаков

Неделчо Деветаков

21.10.2020 | 09:00

Браво на децата занимават се с нещо смислено, а не да ръчкат само по телефоните. Браво и на преподавателката им, че ги ангажирал с нещо толкова интересно. И да гледат филма" Марсианецът".

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?