49

Пловдивски учени създадоха пластир с билки, които лекуват авитаминоза и акне

Представят нови разработки на ПУ "Паисий Пилендарски" на конференция "Биотехнологиите за персонализирана медицина"

С пластир върху кожата скоро може да е възможно лечебни вещества от билки да проникват в организма и да имат дългосрочно действие, като помагат например за преодоляване на тежки авитаминози и акне.  Учени от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" са подготвили такава заявка за патент в областта на новите биоматериали.

„Разработката представлява свързване на биологично активни компоненти от  билки върху специални носители, които могат да бъдат използвани за дългосрочно отделяне и вкарване през кожата в организма. Това може да става с пластир, но са възможни и други решения. Новото е използването на специфични методи на захващане в мрежа на полимери. В тях се запазва активната субстанция и може дълго време да се освобождава на етапи и да има по-дългосрочно действие“, обясни проф. Илия Илиев от ПУ „Паисий Хилендарски“.

Разработката е едно от научните постижения на Центъра по компетентност „Персонализирана иновативна медицина“ и Център по технологии в Пловдивския университет. Те бяха създадени по проект ПЕРИМЕД, финансиран от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, който стартира през 2018 г. В него си партнират ПУ „Паисий Хилендарски“, МУ-Пловдив, Институтът по минералогия и кристалография. В първия етап от него са заработили 5 лаборатории в ПУ, 6 в МУ и един пакет в Института по минаралогия и кристалография.

Само учените от ПУ "Паисий Хилендарски" до момента са регистрирали 3 патента и имат заявки за още 3. Постиженията  бяха представени на конференция "Биотехнологиите за персонализирана медицина“ в присъствието на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Форумът продължава и утре с участието на известни европейски учени, които имат опит и в създаването на старт-ъп компании. Следващият етап от проект догодина ще се фокусира върху ангажимента получените вече резултати от научната работа да стигнат до пазара.

В Пловдивския университет над 35 учени разработват иновациите.

„Колегите работят върху нови добавки – нови протектори на млечно-киселите бактерии, които се явяват пробиотични щамове, във връзка с преодоляване на неблагоприятните условия в стомаха и киселинно съдържание, за да могат да попаднат в стомаха полезни микроорганизми. Разработени са нови продукти, които са част от патент“, съобщи проф. Илиев.

Друго подобно постижение е работата в областта на полизахариди, които са със специфична структура и интересно приложение в областта на фармацията като носители на активната субстанция на лекарствените продукти. Те са интересни и в козметиката заради възможността за по-добро нанасяне на козметичните продукти върху кожата.

Заедно с това има разработка в първа фаза в областта на микроорганизмите на кожата или т.нар. кожен микробиом. Това е от съществено значение, за да се поддържа здрава кожа. Комбинират се нови продукти, които освен че ще са вложени в стандартни козметични препарати, ще са и в капсули, за да се ползва едно вещество  едновременно като хранителна добавка и козметичен продукт.

Разработват се и нови  биосензори, важни за диагностика на някои заболявания.

Засега на лабораторно ниво са създадени и различни технологии за модифициране на известни молекули, с което се увеличава тяхното действие. „В областта на козметиката например могат да се сменят до 80% всички използвани съставки, които са получавани от петролни продукти, с природни такива. Това се прави не толкова от икономическа гледна точка, а и заради здравето, защото се наблюдава засилена атака на кожата с промяната на климатичните условия и трябва да се търсят съвременни решения за протекция“, обясни проф. Илиев.

Друга област е молекулярната ензимология. Пловдивските учени единствените в страната притежават тази технология и техника за работа за получаване на нови ензими, които извършват специфични реакции. „Ще можем евентуално да произвеждаме субстанции, които не съществуват до момента в природата, и са много по-ефективни при някои терапии. Далече сме още от краен успех за формула, но е сложено началото да можем и ние да се включим в голямата надпревара в биотехнологиите. С МУ ще работим в областта на онкологичните заболявания. Един от основните проблеми е, че в резултат на приемането на химични лекарствени форми за лечение се убива цялата микрофлора в организма, което води до сериозни проблеми. Идеята е да помогнем на хората да възстановяват тази полезна микрофлора. Върху това работят различни институти по света и би трябвало да има множество решения в тази област и на пазара ще има серия от продукти. Те ще са необходими, защото микрофлората на човека е специфична според екологичната ниша. Не можем веднага да предложим персонализирано решение за поддържане на уникалния баланс на микрофлората, но ще предложим няколко типа според екологичните ниши“, разясни проф. Илиев.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Проф.д-р Мармерски

Проф.д-р Мармерски

31.10.2023 | 19:23

Да бе да!Ще стане без лекарства ама друг път!Само може да разчитате на плацебо ефекта и да си внушавате че вече сте здрави слагайки пластири и лапайки тревите !

Отговори
1 1
eho

eho

31.10.2023 | 18:57

ПУ "Паисий Пилендарски"

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?