Следвайте ни

Пловдивски педагози работят с „невидимите емоции“ на деца и младежи

viber icon

Педагози, директори на училища и всички с обща мисия в образованието и работата с деца и младежи се събраха на 5 юни, събота, на събитие организирано от „Младежки център – Пловдив“. Това се случи като част от петото издание на Образователен форум „Извън формата: Въздействай в Новото време“.

На събитието младежките работници от ОП „Младежки център Пловдив“ Марияна Секулова и Мария Белчева представиха за първи път наръчника по програмата за дигитално-медийна грамотност „Младите (въз)действат“.
Вземайки активно участие в основната дейност, а именно  „Светът –платно на нашето въображение“ гостите на събитието се запознаха с това как сами да използват наръчника чрез метода на неформалното образование.

Специален гост на събитието беше психологът Иван Павлов, който чрез преживелищен метод даде възможност на всеки  да преживее реалността на образователния процес през очите на родител, учител или ученик.

Събитието протече по вълнуващ начин за участниците, тъй като никой не остана безразличен особено по време на семинара на Иван Павлов. Целта на неговата семинарна част беше да предостави различни перспективи за работата с деца и младежи в училищна среда. В хода на обучението участниците се потопиха в реална ситуация. Психологът представи сценарий от съседна Гърция, който постави множество въпроси относно йерархията в образователния процес и проблемите между различните възрастови и социални групи.
На присъстващите стана ясно, че освен видимите факти, тяхната работа предполага и разбиране на невидимото. Противно на общоприетите правила за работа с деца и младежи, участниците стигнаха до извода, че залагането на прекомерна грижа към децата като самоцел нанася повече вреда върху тяхното развитие и провокира желание те да се противопоставят на заобикалящите ги авторитети.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?