49

Пловдивски гимназисти са сред най-добрите готвачи и сервитьори

Две втори места за ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" на приключилото през уикенда регионално състезание

Пловдивски ученици са сред най-добрите млади готвачи и сервитьори измежду възпитаниците на професионалните гимназии у нас. Те спечелиха две втори места на прилючилото през уикенда регионално състезание, на което в три серии във всяка от категориите премериха знания и умения 26 отбора от 13 административни области.

Атанас Маринов от ПГ по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" под тепетата зае второто място в раздел "Най-добър млад готвач". Победител е Симона Костадинова от ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" във Варна, а на трето място се класира Симона Иванова от ПГ по облекло и хранене "Райна Княгиня" в Стара Загора.

Учениците имаха задача да приготвят предястие със задължителни съставки пащърнак и краве сирене, както и основно със свинско бонфиле и манатарки. Предизвикателството бе към тези продукти да прибавят произведени в техния регион - в периметър не повече от 50 км от населеното място, в което е училището им. Да демонстрират владеене на кулинарни техники, да покажат креативност в съчетаването на вкусове, естетика и оригиналност в презентацията.

Състезателите в категория "Най-добър млад сервитьор" пък бяха предизвикани да обслужат с професионализъм и финес истински гости в ресторант "Кухнята на Рая", да им предложат подходящо вино към храната, да декантират. Имаше и уловки - клиентите бяха помолени да влязат с връхните си дрехи, за да се тества вниманието към всеки детайл и съобразителността на "персонала" да предложи вариант за якетата и палтата. 

В тази категория Пловдив отново е на второ място. Зае го Християна Филчева от ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров". Класацията оглави Алекса Паскалена от ПГТ "Алеко Констнатинов" във Варна, а третото място е за Дезире Иванова от ПГ по облекло и хранене "Райна Княгиня" в Стара Загора.

Пловдивският отбор използва сирене с трюфел и крема сирене с трюфел, заложи на традиционния за региона мавруд, като предложи бяло и червено вино от сорта, както и димят.

Първите 9 в двата раздела отиват на финалното национално състезание, което предстои през април.

 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 3 оценки
3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?