Пловдивска гимназия дава пример с виртуална библиотечна платформа

Ученици и учители от спортно училище и  професионална гимназия се запознаха с добри практики в пловдивската ЧЕГ „Стоян Сариев”.  Срещите са в рамките на Национална програма „Иновации в действие“, по която иновативните учебни заведения споделят новаторския си опит с още едно иновативно училище с такова, което прилага класическата система за образование.

ЧЕГ „Стоян Сариев” заслужи статута на иновативно учебно заведение с проекта си за виртуална библиотечна платформа. В продължение на два дни гимназията сподели напредъка си и ефектите от иновацията с представители на Спортно училище „Тодор Каблешков“ - Стара Загора, и Професионална гимназия по механоелектротехника– Пазарджик, които гостуваха на тукашното учебно заведение. 

Неговата виртуалната библиотечна платформа   е създадена, за да се използват по-ефективно информационните ресурси в обучението. Тя прави достъпни в електронен вид различни материали и уроци, като по този начин става и свързващо звено между педагозите и учениците. В нея е събрана цялата база данни, свързана с изучаваната материя в училище- сканирани са задължителни и препоръчителни литературни произведения, помощни материали, тестове, заснети видео уроци, обхващащи основните ключови теми по всички предмети от в учебния план от 8. до 12. клас. 

С цел подкрепа и насърчаване на  творческото развитие на тийнейджърите е предвидено  да се създаде и раздел от библиотечната платформа, в който да се поместват домашни работи, есета, проекти, презентации, макети, различни разработки на ученици.

Виртуалната  платформа е замислена като  място, в което да се представят модерни, интерактивни форми на преподаване.

Основният сайт на виртуалната библиотечна платформа съдържа всички задължителни литературни произведения,  както и множество варианти на матури по всички предмети от 8 до 12 клас. Компактно подредените и поместени материали са достъпни за лесна употреба от учениците и учителите на ЧЕГ ,,Стоян Сариев’’, както и от всички страни, които биха желали да се възползват от съответната информация. 

Творчески кът като отделен раздел от виртуалната библиотечна платформа показва възможностите и креативността на учениците, като така ги стимулира още повече да се изявяват. Гордост за училището е първата стихосбирка  на дванайсетокласничката Здравка Минева – „Дистанция”. Габриела Иванова, Стоян Сариев, Кръстина Иванова и много други успешно съчетават развитието си в областта на спорта с училище. В платформата се отбелязват спортните постижения и отличия на всички възпитаници на гимназията.

 Започна  и заснемането на видео уроци, на училищни и междуучилищни културни събития. Първи се включиха учителите по български език и литература. Надя Милкова предложи свой вариант на изнесен урок в Античния театър. А по покана на Галина Димитрова на литературния клуб  бе писателят Петър Краевски.

Вече е преведен и  интерактивен урок по история и цивилизация, който разхожда учениците из Средновековието и  живота на викингите. 

ЧЕГ „Стоян Сариев” осъществи сътрудничество с  Катедрата по социология и науки за човека на ПУ „Паисий Хилендарски“. Асистенти и докторанти оттам направиха дискусия с  учениците от 8. до 12. клас, представяйки им различните форми на социална уязвимост през 9 различни изследователски казуса: страданието на болния, бездомника, бежанеца, на човека, срещнал се със смъртта на близък, на нереализирания висшист и т.н. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?