Следвайте ни

Пловдивска директорка - за втори път зам.-министър на образованието

viber icon

Директорката на пловдивското ОУ „Райна Княгиня“ Мария Гайдарова за втори път ще бъде зам.-министър на образованието в служебен кабинет. Тя ще отговаря за  средното образование в МОН, след като  през 2017 г. отново бе в състава на служебното правителство на същата позиция.

Гайдарова е преподавател по математика и ръководи пловдивското школо вече 23 години.  От 2014 г. е председател на фондация „Световен образователен форум България“, която само преди месец стана пълноправен член на Европейската федерация на работодателите в образованието (EFEE) и се присъедини към Европейския секторен социален диалог в образованието.

През февруари м.г. Гайдарова бе номинирана за член на борда на Европейската асоциация на училищни директори (ESHA). 

Два пъти е носител на почетното отличие „Неофит Рилски“ на МОН. През 2008 година то е връчено за дългогодишна цялостна дейност, а през 2014 – за високи професионални постижения. Удостоена е с почетния знак на Пловдив за съществен принос за развитието на образователното дело.

През 2014-а й присъждат приза „Директор на годината“ в националния конкурс на Синдиката на българските учители. От 2010 до 2013 г. е била зам.-председател на Съюза на работодателите в системата на средното образование за Пловдив.

Завършила е математика, математическо осигуряване, информатика, педагогика в  СУ ”Св. Климент Охридски”, а впоследствие „Организация и управление, теория и евристични методи“. Организирала е национални семинари и обучения, международни конференции, майсторски класове. Има първа професионална квалификационна степен по организация и управление. Специализирала е в Университета Уорчестър и има диплом по „Изследователски и иновативни  методи на работа в образованието. Коучинг, лидерство и мениджмънт“. Предстои й защита на докторска дисертация по методика на обучението във Факултета по математика и информатика на Пловдивския университет.

Има издадени сборници по математика за 5. клас и за 6. клас, съавтор е на книга “Да оценим учебното заведение”. Нейни публикации намират място в национални и международни издания и медии.

Участник е в работни групи към МОН и Община Пловдив по проблемите на образованието в България, разработване на законопроекти и стратегии за развитие, стандарти към новия Закон за предучилищно и училищно образование. Инициатор и двигател на проекта  „Иновативни училища“ на Община Пловдив и „Световен образователен форум България“.

Министър-председателят Стефан Янев назначи общо четирима заместник-министри на образованието и науката. В екипа му заедно с Мария Гайдарова са още проф. Генка Петрова-Ташкова, проф. д-р Нели Косева и Евгения Пеева-Кирова.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Оеие

Оеие

13.05.2021 | 23:27

Селска държава

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?