Следвайте ни

Пловдивчанин от Балтимор учи на пиано деца в България

viber icon

Бъдещето е във виртуалното пространство! Това твърди пловдивският пианист Стефан Чапликов, който завършва докторантурата си в университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор, Мериленд, и преподава онлайн уроци по пиано на деца и възрастни и от България, и от Америка. 

Университетът затваря врати още през април, поради което последните изпити на Стефан се провеждат през платформата Zoom и интернет. В момента той е в София и продължава да преподава уроци.

„Разбира се, в едно онлайн обучение има минуси и плюсове, но за мен плюсовете са повече. То позволява човек да не присъства физически, спестява време и разходи. Графиците стават по-гъвкави. Технологиите са доста адекватни откъм качество на звука и интернет връзката. Този тип обучение не пречи толкова, колкото мислят хората. По-сложно е само за по-малките деца, които се съсредоточават трудно. Просто преподавателят трябва да се научи да обяснява по-лесно, кратко и точно“, споделя той. 

През камерата на лаптопа или Ipad-а си Стефан може да види на кои клавиши точно поставя пръстите си ученикът. За тези семейства, които нямат пиано или роял в дома си, предлага варианта с дигитална клавиатура, чиято цена не е висока, но върши добра работа, особено за начинаещи. 

„Този прецедент ми се струва, че ще се наложи и в бъдеще, а той ще улесни до голяма степен образованието. Комуникациите и работата се забързаха. Някои културни мероприятия също „мигрираха“ във виртуалното пространство. Правилата често се променят навсякъде ​- от днес за утре. Няма рецепта кой е правилният метод - пълно затваряне или възможност за работа в камерен състав и публика. Която и да е мярка, е сложна“, допълва той.

Стефан разказва, че при затварянето на бизнеси и налагане на мерки в южните щати е имало масови протести, докато в големите градове като Ню Йорк, Бостан, Чикаго хората много по-бързо са приели ограниченията. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?