Следвайте ни

Пловдив закъснява с ремонта на гимназиите

Директори се тревожат, че тук се изпуска лятната ваканция, а бригади вече работят в 5 други области

Пловдив изостава в графика за ремонтите на 11 държавни училища по Оперативна програма "Региони в растеж".


В четвъртък Министерството на образованието, което движи процедурите, даде в Русе старт на  обновяването на 17 учебни заведения в 5 административни области. В дунавския град  бригади влизат в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев", Професионална гимназия по механотехника „Юрий Гагарин", Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети", Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев".


Договорът на стойност 2 334 426 лв. включва обновяване и модернизация на общо 17 държавни професионални гимназии в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Русе и Търговище. Все още обаче се бави стартът на ремонта на училищата в Пловдивска област, което тревожи директорите, тъй като лятната ваканция преполови. Работата още не е започнала, а финансирането трябва да се усвои до края на годината, което означава, че ако не се ползва времето без учебен процес, ремонтните работи ще се извършват по време на учебната година и ще предизвикат сериозни затруднения.


Според първоначалните разчети, до 21 декември 2019 г. трябва да приключат  ремонти за 14 026 000 лева в одобрените професионални гимназии в областите Пловдив, Смолян и Кърджали. В списъка на 11-те училища, които ще бъдат ремонтирани, има само едно кърджалийско. Сред пловдивските са Гимназията по туризъм, ПГЕЕ, Националната търговска гимназия, ПГТ „Гоце Делчев", ПГМ „Проф. Асен Златаров", Професионалната гимназия по битова техника,  ПГАГ „Арх. Камен Петков". С пари по оперативната програма ще се модернизира също сградата на ПГ „Цар Иван Асен II" в Асеновград, Професионалната гимназия по икономика в Смолян и ПГ „Ген. Владимир Заимов" в Сопот.


Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020" (ОПРР), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и е част от Процедура BG16RFOP001-3.002 „Подкрепа за професионалните училища в Република България".

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?