Следвайте ни

Пловдив влезе в ТОП 50 на умните градове с паралелките с хромбук

viber icon

Община Пловдив бе отличена с престижната американска награда „Smart50“ на Smart Cities Connect, Smart Cities Connect Foundation и US Ignite късно в понеделник. Всяка година тя се връчва на 50-те най-иновативни и трансформиращи местните общности проекти в света. Това е поредното признание, което градът ни получава за успешната дигитализацията на образованието.

Кандидатурата на Община Пловдив бе фокусирана върху внедряването, ползите и успехите на метода „1:1“ в общинските училища. Отличният проект е втори етап от внедряването на облачни технологии във всички училища. В паралелките „1:1“ всеки ученик и учител разполага с  персонален лаптоп адаптиран за образователни нужди. На практика в класовете няма учебници и тетрадки и целият учебен процес - материали, работата в клас, домашни, групова работа и други, се осъществяват в защитена среда във виртуалното пространство.

„1:1“ е образователен проект, който съдържа всички елементи на съвременните технологии и който помага на децата да усвоят важни дигитални умения като сигурно използване на интернет, дигитална култура, ползване на онлайн ресурси, работа с различни устройства, критично мислене и други.

„Тази награда е голямо признание за общинските политики в областта на образованието, за самите училища и най-вече за учителите. От 2016 г. извървяхме дълъг път по дигитализацията и въвеждането на облачни системи във всяко едно училище“, коментира зам.-кметът Стефан Стоянов.

В момента  проектът „1:1“ обхваща 21 класа в 9 училища, като на есен се очаква паралелките да са вече над 60 в повече от 15 училища.

„Наградата е голям стимул за стотиците учители, които работят активно по осъвременяването на образователния процес и въвеждането на смислени технологии“, подчерта Стоянов.

Журито на „Smart50“ оцени високо положените усилия за  учебния процес чрез използването на съвременни технологии и иновативни методи за преподаване като проектно-базирано обучение. В началото на пандемията пловдивските училища бяха много по-подготвени от средното ниво за страната заради дългогодишната си работа с облачни платформи и вече дигитализирания образователен процес.

Наградата „Smart 50 Awards2021“ отразява 50-те най-добри проекта за умни градове през годината като отличава постигнати реални резултати в местните общности. Компания в международната класация на Пловдив правят Токио, Сан Франциско, Канзас, Тампа, Хонконг, Монреал, У̀мео, Хайфа и други градове от САЩ, Канада, Германия, Швеция, Китай, Чили, Япония, Израел и Испания.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Хана

Хана

26.05.2021 | 00:55

И накрая с тия хромбуци нищо не знаят !!!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?