Следвайте ни

Пловдив строи училище на бъдещето след 35 години застой

viber icon

След ​повече от 35 години застой Пловдив има шанс да се сдобие с ново училище. Това ще е бъдещата сграда на Математическата гимназия. Последното официално построено школо в града е "Св. Софроний Врачански" в „Тракия“, по-известно като "Шейсеткласното". Открито е на 15 септември 1984 г. и оттогава насам държавата и общината не са финансирали тук нов строеж на училище. През последните 3 десетилетия под тепетата има отворени само няколко частни учебни заведения. По този повод „Марица“ реши да направи обзор по темата кой е строил през годините пловдивските училища.   

Креативни зали с неправилна форма и ателиета за творческо обучение ще има в бъдещата нова сграда на Математическата гимназия, заедно с класните стаи, лаборатории, компютърни зали и спортен салон.

Така трябва да изглежда бъдещото модерно училище според становището на екипа му. То вече бе представено пред Управителния съвет на Училищното настоятелство от директорката Веселина Карапеева.

За проектирането на сградата в бюджета на Община Пловдив за 2020 г. са заложени и одобрени от Общинския съвет 300 хил. лв.

Това е втори проект, който се прави

за нова Математическа гимназия, след като предишният не бе реализиран близо 30 г. поради липса на средства и вече не може да се използва. Той се свързваше с осигурен терен от 32 декара край хотел SPS, който впоследствие се оказа отреден за зелена площ.

След дългогодишната сага, която въпреки силните лобита и обществената подкрепа не доведе до строеж на ново школо, сега най-сетне има воля за изграждането му. Нова Математическа гимназия е едно от обещанията на кмета Здравко Димитров, който се зарича до края на мандата си Пловдив да има поне две нови учебни заведения. МОН също разполага с по 70 млн. лева на година за разрастване на образователната мрежа, като министър Красимир Вълчев уверява, че ще държи с част от тези пари да се финансира изграждането на поне едно училище под тепетата.

"В момента в Математическата гимназия има 46 паралелки, което изисква поне 46 класни стаи. Но ще се разширява. Предстои преминаване на едносменен режим. А от догодина за 11. клас ще се премине към организация, която изисква работа по групи. За целта също ще са нужни допълнителни помещения - по биология, химия, физика", обяснява директорката Веселина Карапеева. Има нужда и от специфични кабинети - например за компютърна графика. Учениците изучават и скулптура, като ползват материали, за които също се изискват определени условия.

Тъй наречените

 креативни класни стаи с неправилна форма

пък ще разчупят стереотипа и ще са пространство, което позволява прекрояване според заниманието - няма да има фиксирано място за дъската и мебелировката, а възможност за свободното им преместване и прегрупиране.

На 10 февруари вече имаше среща между главния архитект на Община Пловдив арх. Ахрянов, ръководството и представители на Училищното настоятелство. На нея бе обсъдено местоположението на сградата и функционалността й. Предвижда се това да бъде училище на бъдещето с подходящ микроклимат и зони за отдих, в което да има достатъчно учебни зали, така че учениците да минат на едносменен режим на обучение.

Към момента има два терена, които са подходящи за строежа

Единият е парцелът, на който който са ЕГ  "Пловдив" и ЕГ "Иван Вазов", като се правят разчети Математическата да бъде в незастроената част към река Марица. Преимуществото в случая е това, че има изградена транспортна инфраструктура, теренът не е застроен и дава възможност в бъдеще да се изграждат общи за трите училища сгради.

Алтернативна възможност е парцел №20 зад хотел SPS, който първоначално бе предвиден за училището. Проблемът там е липсата на инфраструктура, а средствата за изграждането й не са предвидени в бюджета и съществува неяснота кога ще могат да бъдат планувани и отделени. Въпросът за избора на терен ще бъде решаван едва когато стане ясно каква е необходимата площ за изграждане на училището в зависимост броя на учениците в него.

Арх. Ахрянов като бивш възпитаник на Математическата гимназия е приел като своя лична кауза построяването на тази сграда и е уверил директорката, че ще направи всичко възможно, за да вземе под внимание нуждите на училището.

Членовете на Училищното настоятелство се надяват през 2023 г. МГ "Акад. Кирил Попов" да посрещне своите учители и ученици в нова сграда.

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ВЪЗПИТАНИК НА ЕГ

08.03.2020 | 17:04

МГ трябва да е на друго място. 3 големи гимназии в ъгъла на Пловдив е идиотщина, освен ако не се построи първо мост до жп-моста, по който да минава достатъчен градски транспорт. Що не бутнете един Кауфланд...и без това са много

Отговори
1 0

Възпитаник на МГ

08.03.2020 | 09:22

По-добре да е построят сградата до SPS. Няма начин всички ученици да стигат едновременно с градски транспорт до МГ, ЕГ "Пловдив" и ЕГ "Иван Вазов", освен ако не направят метро до там. На ново училище в края на града ще се радват най-много дилърите!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?