1553

Пловдив с три приза Студент на годината

Кристиян Колев от ПУ е първенец в "Природни науки, информатика и математика", а Стефан Хубенов от АМТИИ - в раздел "Изкуства"

Пловдивски студенти спечелиха три от призовете Студент на годината, които бяха връчени тази вечер на официална церемония  в аула "Максима" на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София. Кристиян Колев от ПУ "Паисий Хилендарски" надви конкуренцията в направление "Природни науки, информатика и математика", а в категорията "Изкуства" отличието е за Стефан Хубенов от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев". Ирина Чавушян, която също следва в АМТИИ "Асен Диамандиев", стана Студент-доброволец на 2023 г.

В 15-те раздела тази година бяха подадени  кандидатури  от 163-ма студенти и докторанти от 35 висши училища, а експертно жури от 22-ма участници излъчи победителите. Награда за принос в развитието на националните студентски политики и за изграждане на имиджа на НПСС получи акад. Лъчезар Трайков - председател на Съвета на ректорите. 

Министър-председателят акад. Николай Денков връчи наградата "Студент на годината - 2023" на Трифон Попов от Медицинския университет в София.

За да бъдеш студент, който ще успее в живота, не е важно да си вземеш изпитите само с петици и шестици, а и да участваш в различни дейности, каза премиерът. И пожела да види  Трифон Попов и като участник в наградите за наука "Питагор". Той е петокурсник в специалност "Медицина" и стипендиант на фондацията "Еврика". Активно се занимава с научни изследвания и проекти, част е от асоциацията на студентите по медицина в София.

Младият лекар Теодор Ангелов стана Докторант на годината и получи отличието от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

„Давам тази награда с гордост и благодарност за Вашия труд, за Вашия принос към науката, за това че сте насочили усилията си в изследвания, които могат да победят тежки болести и да променят света“, каза проф. Цоков. Той съобщи, че от  близо 6500 докторанти във висшите училища около 11% са в направление медицина. Професията е с нулева безработица и огромна конкуренция. Всички ние можем да се гордеем, че хиляди млади хора избират да се посветят на нея, защото в основата й е спасяването на човешкия живот, добави министърът. 

Теодор Ангелов е завършил медицина със "Златен Хипократ", носител е на множество национални и международни отличия заради своята научна работа в областта на болестите на нервната система и редките болести. Автор и съавтор е на над 30 научни публикации, ръководител и участник в научни проекти. 

Наградите в конкурса „Студент на годината“ са признание за постиженията на българските студенти и докторанти, насърчават на тяхната активност и стимулират надграждането на тяхната квалификация, каза още министър Цоков. За 17 години, откакто се провежда конкурсът, в него са участвали над 3000 млади хора от българските висши училища, а повече от 200 от тях имат честта да носят това престижно отличие. 

Наградата в направление "Педагогически науки" бе връчена на Петър Камбургски от СУ "Св. Климент Охридски". Победител в "Хуманитарни и социални науки" е Антонина Лозанова от УНСС. Отличието в "Стопански науки" е за Жак Семизов от Икономическия университет във Варна. В "Правни науки" първенец е Йоанна Ченалова от СУ "Св. Климент Охридски". Пресияна Димитрова от ТУ-Варна победи в "Технически науки". В категория "Аграрни науки и ветеринарна медицина" призът отиде при Благовеста Славчева от Тракийския университет. В "Здравеопазване" носител на отличието стана Любомир Гайдарски от МУ-София. Призът в категория "Спорт" бе присъдена на Ивет Горанова от Стопанската академия в Свищов. Наградата в "Сигурност и отбрана" взе Димитър Раев от Националния военен университет "Васил Левски".

Отличието за чуждестранен студент у нас заслужи Пьотр Герги от УНСС, а сред българските студенти зад град граница бе наградена Паола Петкова от Университета по изкуства в Лондон.

Отличията  "Студент на годината" се връчват от 2006 г. по инициатива на Националното представителство на студентските съвети с цел популяризиране на постиженията на младежите в различни области.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 4 оценки
4/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Професора

Професора

02.03.2024 | 09:37

Напред и нагоре!Браво Кристиян Колев!

Отговори
1 0
Честито!

Честито!

02.03.2024 | 07:18

Честито момчета.

Отговори
2 0
Честито!

Честито!

02.03.2024 | 06:57

БРАВО!

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?