49

Пловдив с плашещ рекорд по неграмотност: Всеки четвърти абитуриент не стига до диплома

Една четвърт от зрелостниците, които са завършили училище миналата година в Пловдивска област, не са успели да се дипломират. Става въпрос за 1058 абитуриенти, които не са отишли на матура или не са успели да я вземат нито в редовната, нито в поправителната сесия. За сравнение - в предходните две учебни години техният брой е бил съответно 681 и 624. 

В същото време 2588 деца в задължителната за обучение възраст от 5 до 16 г. не са обхванати в учебните заведения.

Тревожните данни идват на фона на статистиката от последното национално преброяване, която сочи Пловдив като печален рекордьор по неграмотни - 8817 души признават, че не могат да четат и пишат. След това се нареждат Сливен (7714), Бургас (6071) и Стара Загора (6046).

Без да се оспорват или омаловажат успехите на лидерите в образователната система и мотивираните ученици в Пловдивско, налице са тревожни тенденции. Училището трудно привлича и успява да задържи децата от рискови групи. А смущаващо голям дял от тези, които преминават през системата на средното образование, на изхода се оказват слабо подготвени - не само да преодолеят матурите, а и да се справят с предизвикателствата на трудовия пазар и социалния живот.

Още по темата четете в днешния брой на вестник "Марица"

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 3 оценки
3.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
15 коментара
Помачор

Помачор

28.01.2023 | 19:58

По селските училища всичко е само манги, тъй че скоро ще е всеки трети.

Отговори
1 0
РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

27.01.2023 | 12:51

??????????????????

Отговори
1 0
РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

27.01.2023 | 11:32

докато такива кадри като ваня кастрева се подмятат в мон така ще е ....тая ваня кастрева децата ми бяха ученици аз вече съм пенсионерка тя още се подмята в мон......няма ли пенсия за нея....?!?!все пак е държавен служител... другото кьораво и сакато стана учител щото ги приемат на кило ...без никакви критерии...и бал. който не става за нищо или пък не му се учи но пък му трябва кетап бам в начална или друга педагогика щото вече имат добри заплати има глад за кадри а то какво става люпилня за неграмотнти учители и от там неграмотни ученици.... другото което е учителите всички да минат по разпределение . и много важно учител в общинско респективно държавно учебно заведение хванат с частни уроци вън.....или ще си учител и ще занимаваш децата в извънкласни занимания или ще си частник....избираш....а те сега акат с нетърпение да свършат часовете и бегом на часните уроци у дома няма данък няма нищо иста печалба... в нашия блок има такъв учител на ден минават по 10 ученика.... по 45 минути на час . урока беше лани по 50лв.....алооо 50лв за 45 минути а тая година.. колко е ?!?! до обяд е на работа да мине време да вземе заплата и да набере стаж... а след обяд вече печели така да се каже..... и най важното няма събота няма неделя няма празници ....каква е тази лакомия .... друго днес гледах по телевизията как едни п.ик.ли в софия се мятат като крави върху детски катерушки и ги подгони една жена с тояга....явно от заведението ...само един път замахна жената....те я изкараха че ги е пребила като някакъв нинджа....лъжкините а родителите им полудяха да лъжат и да си защитават тъ.пана.рките безко.нтролни.....нищо тези лъжи ще им се върнат в по късен етап но ще е късно и тогава ще патят те и обществото от тяхното поведение.... в училище трябва да има ред и учителя да има ПРАВА!!!! А УЧЕНИЦИТЕ ДА ИМАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯ С ОТГОВОРНОСТИ......никакви камери никакви простотии...в училище без телефон.......закон!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! учителя трябва да е учител а ученика ученик....никакви родители с претенции и лиготии да си ги лигавят у тях в училище строг ред и дисциплина не искат хайде като частен ученик........????

Отговори
13 1
Е, това какво е

Е, това какво е

27.01.2023 | 13:15

Това излияние е доказателство за повсеместна неграмотност. Причините са много . Вярно е, че днес във ВУЗ приемат не само за педагогическите специалности посредствени и невежи млади хора. Явно тази тенденция върви ръка за ръка с новите,,ценности" в последните години. Защото все още сме на този свят такива, които преди около 40 години имахме и самооценка и не смеехме да си помислим, че можем да пожелаем професия, за която нямаме нужен интелект . А ситото за висшистите беше много сериозно. Желаещите да продължат образованието си имаха право на избор само по една специалност във ВУЗ и в две полувисши учебни заведения. И само с постигнат висок резултат на приемен изпит можеше да успее. Сега е разграден двор във ВУЗ . Който не е пожелал , той не е станал студент . Преди години трудно се вземаше и дипломата от ВУЗ, а сега ....кой учил, кой не учил - с висше образование. То и професори под път и над път. Но има и един много сложен проблем за неграмотността при съвременните млади хора освен този с немотивираните им и мързеливи или дори с интелектуален дефицит учители. Това е проблемът с неконтролируемото нарастване на циганската популация. Много рядко сред техните деца може да има такива, които имат желание и възможности да учат. Не посещават редовно учебни занятия. Правят се компромиси и те ми свят от клас в клас без да са усвоили и елементарни начални образователни знания и умения. И никой не иска да коментира и признае този голям проблем. Ще става все по- зле.

Отговори
9 0
Учител

Учител

27.01.2023 | 09:38

След министър Вълчев образователните министри и държавните служители в МОН обявиха МЪЛЧАНИЕ, режимът на работа в МОН и РУО е ТИШИНА. Всичко е замряло, "коминчетата не пушат", институциите, работещи в сферата на образованието станаха НЕВИДИМИ. Образователните експерти могат да се оприличат като СТАРИ, УМОРЕНИ, А ВСЕ ПО-НЕКОМПЕТЕНТНИ СА НОВОНАЗНАЧЕНИТЕ БАДАНОСАНИ "КАЛИНКИ".

Отговори
18 0
jana

jana

27.01.2023 | 09:36

Не само, че са неграмотни, но и масово са некадърни, нямат никакви умения. Трябва да сме бесни от тези факти, до там ни докара робското ни търпение толкова години, да се подиграват и да опростачват нацията ни. Превърнаха децата ни в необразовани, неумеещи глупаци, които само гледат баровете, цигарите, телефоните и живота. Толкова е жалко, защото след 10-20 години това поколение трябва да работи да ни изкарва пенсиите, а какво да се очаква от тях при това ниво?

Отговори
20 0
Българин

Българин

27.01.2023 | 09:10

Видими резултати от мутрокомунистическото 20 годишно управление, в полза на олигархията!

Отговори
15 2
РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

27.01.2023 | 11:34

един глупак може да напише такова нещо....образование и медицински грижи имаше до 89г след това стана жунгла....крадене лъжи ! всички ци.га.ни бяха поне с 6 клас.....

Отговори
10 0
7/8 и ще си паднала!

7/8 и ще си паднала!

27.01.2023 | 08:28

Има Такъв НароТ!

Отговори
9 0
Психо

Психо

27.01.2023 | 08:47

Има такъв народ - изрод!

Отговори
4 3
3-4%

3-4%

27.01.2023 | 08:57

Само около 4% са, спокойно!

Отговори
4 2
Статистика

Статистика

27.01.2023 | 08:21

Махалите са -Столипиново,Аджи Асан,Шекера,че и доста подмахали.И вече паралелното им местене в Дортмунд и Гизен.

Отговори
17 1
хохо

хохо

27.01.2023 | 08:10

Баровете и клубовете са пълни с ученици на възраст за 10-11-12 клас. Пият до 2-3 през ноща и на сутринта лягат да си поспят. Изпускат учебния ден. И всеки следващ запой става по-редовен и редовен. Натрупаните дни с отсъствие от училище се прикриват от даскали и директори за да не изгубят финанси от държавата. И така в града на "купона", кръчмите и т.н. не може да има истински образовани млади люде. При тези стигнали до студентската скамейка, също се завърта филма бар-сън-бягство от лекции... Родителите не се интересуват къде са децата им след 21,00-22,00 часа! От юнашко доверие и нагло поведение резултата е неграмотност!

Отговори
29 0
САДОВО

САДОВО

27.01.2023 | 08:23

Прав сте! Най-важното е, че върнАхме хартиената бюлетина!

Отговори
7 2
Хаха

Хаха

27.01.2023 | 08:01

Ми това са ромите. Най-много римляни в Пловдив, най-висока неграмотност.

Отговори
15 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?