Следвайте ни

Пловдив с най-много помощи за осмокласници

viber icon

Пловдивските семейства са първенци по получаване на помощ за осмокласници в страната. Подпомагането е в размер на 250 лв. и за първа година беше отпуснато за записани в гимназиален етап деца, като целта е да има по-малко отпаднали от образователната система в тази възраст, обясниха от социалното министерство.


В града под тепетата са дошли помощи за  2234 осмокласници, веднага след тях де нареждат тези от  София-град –  2156, Бургас – 1700, Благоевград – 1683 и Варна – 1547, сочат данните на ресорното ведомство.  В страната са подкрепени общо 24 162 ученици в  VIII клас от над 23 600 семейства. До момента са изплатени над 2,6 млн. лв. Малко над 1000 родители са получили отказ, тъй като не са отговаряли на критериите. Изискването е децата да живеят постоянно в страната и да не са настанени за отглеждане извън семейството. Помощта ще се получава при условие, че средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък или равен на 450 лв.


За помощта от 250 лв. за учебната 2020/2021 г. за първокласници, която се получава при същите условия като при осмокласниците, до момента са подадени 31 087 заявления, като кандидатстването продължава до края на годината. Одобрени са 29 189 семейства с 29809 първокласници.


Средствата са обвързани с ходене на училище и се изплащат на два пъти –през първия и през втория срок.  В проекта на бюджет за следващата година са предвидени средства за продължаване на помощта в по-висок размер и с облекчени изисквания. Като част от антикризисните мерки ще бъде премахнат доходният тест и всички записани ученици в първи и  осми клас ще могат да получат по 300 лв.


"С тях родителите могат да закупят учебници и учебни пособия, дрехи, както и да подпомогнат развитието на децата си в науката, спорта или културата", заявяват от социалното министерство.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?