Следвайте ни

Пловдив получава пари за поне едно ново училище и 5 детски градини

viber icon

Пловдив вероятно ще получи финансиране за поне 6 обекта от 11-те си проекта, с които кандидатства по националната програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини и училища.  По нея ще се разпределят 210 млн. лева – по 70 млн. годишно в следващите 3 г.

Очаква се да получим пари за поне едно ново училище и още 5 обекта – за нови детски градини и разширяване на съществуващи, обяви зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов. Той отчете свършеното през първата година от мандата си, предстои това да направят и другите зам.-кметове.

Стефан Стоянов

Стоянов получил уверение за предстоящото финансиране неофициално от министъра  на образованието Красимир Вълчев. Преди дни двамата участваха в конференция за влиянието на устройствата върху когнитивното развитие на децата от 3 до 11 г.

Както „Марица” писа, по националната програма Пловдив кандидатства за финансиране на 11 обекта при лимит от 12 възможни.

За училищата се борим за построяване на 2 нови сгради – за ОУ „Княз Александър I” в двора на Хуманитарната гимназия, и за ОУ „Драган Манчов” на общински терен до мол „Пловдив”. Това би решило дългогодишния проблем със  съжителствата на Хуманитарната и Математическата с основни училища. Отделно искаме пари и за разширяване на още 3 сгради.

В модула за детските градини Пловдив кандидатства за 3 нови и 3 реконструкции.

До 10 дни се очаква решението на комисията в МОН за обектите и размера на финансирането, чийто таван е 5 млн. лева на сграда.

На Пловдив му трябват около 2000 места в детски градини и ясли, за да се вместим в стандарта за до 26 деца в група и система без детски заведения в блокове, посочи Стоянов. Към момента неприетите в детска градина са 90, а 140 все още чакат за ясла.

Отделно разширяването на инфраструктурата в основните училища ще помогне за решаване на проблема с преминаването към едносменен режим – сега половината от децата в начален етап учат на 2 смени.

Стефан Стоянов не се ангажира с отговор за кое от двете основни училища очаква финансиране и подчерта, че със сигурност ще има пари поне за едното, а е възможно  да се даде зелена светлина и на двата проекта. Новата сграда в „Западен” първоначално е предвидена за преместване на ОУ „Драган Манчов”, за да не са занапред в една сграда с МГ. Част от екипа там обаче има възражения. Ако този проект тръгне, ще го коментираме, има и много други възможности, каза Стефан Стоянов. Той припомни, че политиките са пренасочени от намерението да се строи нова Математическа към търсене на вариант за основно училище поради лимита от 5 млн. лв. на обект по програмата. За кампус на МГ трябват 25-30 млн. лева.

Уверенията на министъра обаче били, че тепърва ще има бюджет за училищна инфраструктура.

Какво още се случва в системата на образованието към днешна дата в сравнение с преди година – очаквайте подробности

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Фани

Фани

23.10.2020 | 20:05

Хуманитарната е уще на 180 години, тя е с предимство!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?