Следвайте ни

Пловдив, Дортмунд и Грац в онлайн конференция за децата от малцинствата

viber icon

Онлайн конференция събира днес в дискусионен клуб експерти от Пловдив, Грац и Дортмунд. Видеовръзката ще бъде осъществена от Градския дом на културата.

Европейската конференция е на тема: „Гарантиране правото на образование за всички в европейски градове“ в рамките на проекта ГАРАНТИ, реализиран с подкрепата на ЕС и в сътрудничество с Европейския изследователски център в Грац, Австрия. 

На конференцията ще бъдат представени и дискутирани резултатите от изтичащия двугодишен проект. Неговата основна цел бе да улесни достъпа на ромските деца до образование и да подобри взаимното разбирателство с децата от мнозинството. 

Проектът промотира правото на образование на децата чрез превантивни спортно-образователни дейности за недопускане на отпадане от училище, насърчава прехода към средно образование и подпомага преодоляването на стереотипите при общуването на ромските деца с децата от мнозинството. 

Обхванати са ученици от малцинството, както и ученици от мнозинството в прехода от основно към средно образование. Децата са общо 100 деца по 50 от Пловдив и Дортмунд, както 200 родители и 50 професионалисти и преподаватели от сферата на образованието, социалните дейности и спорта.

Ще бъде обсъдена възможността такива проекти да бъдат реализирани и на други места в страната и в ЕС.

От българска страна участник в проекта е Фондация за регионално развитие „Рома-Пловдив“, Пловдив. Чрез онлайн видеовръзка думата ще имат Зигфрид Нагел - кмет на Грац, Австрия,  Георги Титюков - зам.-кмет на община Пловдив, Йорг Щудеман - общински директор, Дортмунд, Германия. 

Ще участва и Росица Иванова, секретар на Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет. Тя ще говори за предизвикателствата и постиженията в образованието на ромските деца у нас. 

Урсула Тил–Тентшерт от Агенцията за фундаментални права към ЕС ще изнесе основния доклад, в който ще представи новата Европейска стратегическа рамка за равенство, включване и участие. 

Гости от разстояние са още Клаус Щарл - директор на център за промотиране на човешките права на местно и регионално ниво към ЮНЕСКО, Симоне Филип - представител на Европейски изследователски център за човешки права и демокрация, Грац, Австрия, Линда Тинио от ЮНЕСКО, Лучия Фреса от градската управа на Болоня, Италия. 

Сред участниците е също Даниел Кубелик от Европейска коалиция на градове срещу расизма, представител на градската управа на Хайделберг, и Томас Раякович - директор „Спортни дейности“ в градската управа на Грац, Австрия

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?