46

Пленер събра художници, които преподават

Споделено в цвят и в класната стая

Художници от България и Македония твориха заедно в продължение на 6 дни, а освен света на багрите споделиха  спомени за колоритни свои преподаватели и обмениха идеи как да стигнат на свой ред до учениците си.

Събра ги Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ - на пленер „Споделено в цвят“, финансиран с 14 396 лева от Национален фонд „Култура“  по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и културни институти.  До 15 септември в Културен център „Тракарт“ продължава изложба с творби, създадени на пленера.

Събра ни една идея за съвместна работа на колеги от България и Македония, която дава възможност за обмен на идеи както художнически, така и духовни, разказа директорът на НХГ „Цанко Лавренов“ Светлозар Чавдаров. До този момент авторите общували повече чрез изкуството си, отколкото на живо. Пленерът ги предизвика да творят в артистичното пространство на специализираните ателиета на Артрезидънс център на фондация "Тракарт-2000". Но ги изкуши и да излязат от тях, да пътуват до Асенова крепост, да погледат пловдивските тепета,

  не от птичи поглед, а от още по-високо - с дрон.

„В интериора на комплекса са вписани художествени произведения от различна автори, различни континенти и различни епохи. Това дава богата смислова текстура на самото пространство и създава неповторима атмосфера. За всекиго от нас това бе възможност да провокира себе си, да направи крачка в своето развитие“, описа Светлозар Чавдаров. 

Самият той интерпретирал тема, свързана с традиционното българско изкуство, но пречупена през формообразуването. Скулпторът този път е живописец, а обединяваща тема между двете са ангелите, противопоставянето между плътно и празно, тежко и въздушно.

С различни техники - акварел, акрил и наслагване на пасти, участниците в пленера са изпълнили платната си със сюжети от фотореализма до чистата абстракция. Допълнително вдъхновение се оказало, че в комплекса има творби от два предишни пленера,  в които са участвали ученици на Светлин Русев и Иван Кирков. Изведнъж се оказа, че в съзвучие с тях

  създаваме нещо свое, откривайки и себе си, и другите,

по изненадващ начин, обобщава Светлозар Чавдаров.

Ангел Китипов започнал с идея за триптих, но надхвърлил този формат, интерпретирайки стар мотив - птичи поглед към северното крайбрежие на Балчик.

Портрет на един от участниците и интериор излезе изпод четката на Ваня Годжелова.

Петър Чучулигов е повлиян от обстановката в комплекса - творбата му е интериор с поглед отвътре навън към Асеновградско шосе. Мария Трпеска пък погледнала от прозореца в противоположната посока - в пейзажа си на гората от другата страна.

Полина Тодорова-Станчева представя пет пейзажа, в които реалност и художествена фантазия се преплитат  по нов стилистичен начин.

Главен асистент Юлиан Станкулов от Националната художествена академия  е изобразил пловдивските тепета, погледнати от небето, след разходка с дрон. Колегата му доц. д-р Стоян Дечев пък отскочил до Асеновата крепост. Освен пейзажа от там, присъства в изложбата с натюрморти, в които има типична за плакатиста закачка в неочакван детайл. И една бъчва, чийто капак е художническа палитра.

Стефан Анчевски се вълнува от структури, а домакинът Георги Иванов (Жорж Трак) създал монументална композиция.

Творбите остават на Художествената гимназия,

  за да обогатят колекцията на училището.

Тя ще бъде достъпна за учениците и ще помогне за изграждане на по-задълбочена представа у тях за възможностите за творческо развитие в областта на визуалните изкуства.

Идеята е пленерът да стане традиционен и да бъдат канени художници с педагогически опит, които да споделят творчески иновации и класически и съвременни методи в преподаването на ученици с художествени заложби. Това ще бъде предпоставка за съвместни дейности между учители и ученици в училищата по изкуства към Министерството на културата и ще позволи участието на изявени художници в творческия и образователен процес.  Ще гостуват автори от различни държави - професионални творци, но и такива, които тепърва ще търсят и налагат себе си.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?