Следвайте ни

Пламна битка на върха в студентските съвети

viber icon

Спор кой да ръководи и представлява студентската общност предизвика напрежение и противопостави младежи от различни висши училища у нас до степен, която наложи произнасяне на магистратите

 

Решение на Административния съд определи настоящия председател на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев за нелегитимно избран, което означава, че вече втора година той се разпорежда и с годишен бюджет от над 100 000 лв., без да има право на това. Лобитата в пловдивски висши училища подкрепят съперника му, който именно е завел и спечелил съдебното дело. Сега те настояват за отговор защо средствата, които се полагат на НПСС, са били преведени на организацията, въпреки че МОН е било информирано за оспорването. Искат и прозрачност как са били харчени парите.

Изборът на Даниел Парушев е оспорван в съда заради съмнителен вот по време на изборното събрание на 8 февруари миналата година. Причината е, че между последното редовно събрание и насроченото с цел гласуване за нов председател висши училища са излъчили нови свои представители сред делегатите. За част от тях уведомителните писма не са били с всички реквизити на съответния университет - например официалните печати. Имало е и младежи, които са били с изтекли мандати в студентските съвети.

Съдът е установил това за някои от делегатите, но се е произнесъл, че то не би променило вота, и го е отхвърлил като основание за решението си.

Постановил е обаче, че Даниел Парушев е бил избран неправомерно за председател на НПСС, тъй като към онзи момент вече е бил изтекъл вторият му мандат в Студентския съвет в УНСС, а по закон няма право на повече. „Като няма право да е член на Студентския съвет, той няма право да е член и на националния орган НПСС, който се състои от самите студентски съвети, не може да бъде избиран за член на Изпълнителен съвет или за председател“, гласи решението на магистратите. Те са категорични, че изборът „пряко противоречи на Закона за висшето образование“, тъй като „нито правилникът на НПСС, нито ЗВО допускат за председател да бъде избрано физически лице, което към момента на избора няма право да е член на Студентския съвет на съответното висше училище“. Така съдът отменя решението на изборното събрание, като НПСС трябва да плати и разноските от 1210 лв. по делото.

 

За какво са харчени парите?

От студентската общност обръщат внимание, че по времето на управлението на Даниел Парушев МОН е предоставило на организацията полагащия <210> се бюджет за миналата година, а след това и за тази. Той е от порядъка на 100-120 хил. лв. годишно. Част от средствата отиват  за административни нужди и заплати на длъжностните лица. Друго перо е за национална дейност - например пътувания из страната и срещи със студенти, традиционната кампания за избор на Студент на годината  и др. Има и разходи за международна дейност. НПСС е част от Европейския студентски съюз и се налагат участия в негови прояви.

За 2020 г. не знаем за какво са харчени парите, защото няма прозрачност, заяви съперникът на Парушев за председателското място - Станислав Иванов. Той увери, че е повел битката заради съпротивата си срещу порочни модели и понеже счита, че оглавяването на НПСС не бива да е на всяка цена. Категоричен е, че съдебното решение няма да е средство той самият да замени Парушев на поста. Няма да се кандидатирам на следващи избори, ако се стигне до тях, защото вече завършвам висшето си образование и не би било редно, заяви Иванов.

Духовете са разбунени и заради съмнения за политическо лоби зад обявения за нелегитимен председател, който в миналото е бил и кандидат за кмет на Студентски район в столицата.

Даниел Парушев: Против мен са, защото разбих статуквото

- Г-н Парушев, как ще коментирате обявяването Ви за нелегитимен председател на Националното представителство на студентските съвети?

- Според мен не е правилно изтълкувано законовото положение в Закона за висшето образование и ще обжалвам на по-горна инстанция. Казва се, че ми е изтекъл мандатът в периода 2017-2019 г., а аз такъв мандат нямам. Аз съм представител на своя университет по силата на правилника на НПСС и ЗВО, не е нужно да съм член на Студентския съвет. Нямам притеснения.

Но бих Ви върнал малко назад. От 2009 г. предишният председател Яна Вангелова в продължение на 12 г. е била в организацията. И ако това тълкувание на съда за мандатите е вярно, защо тя е останала до изборите, на които бях излъчен аз?  От 2003 г. до днес Ангел Георгиев - вече 17 г., пак е представител в НПСС. Защото в ЗВО е записано, че на това има право председателят на Студентския съвет или представител на студентската общност, а не непременно член на Студентския съвет. Аз не е нужно дори да съм в управленска структура.

- Ако всичко е законно, как си обяснявате реакцията срещу Вас? 

- Когато има победител и загубил, винаги има засегнати страни, независимо за какви избори говорим.

- А как ще отговорите на намеците за политическо лоби?

- Не съм член на политическа партия, не съм кандидат за изборите, това са несъстоятелни твърдения. Ако исках да се занимавам с политика, нямаше да кандидатствам за председател на НПСС, усилията ми щяха да са в друга посока.

- Опонентите Ви повдигат въпроса как са ви били предоставени средствата от бюджета, след като изборът е бил оспорван. Какво би показал одит от МОН?

- Не се притеснявам. Вече имаше такава жалба. Изпълнителният съвет, който гласува тези средства, и Контролният съвет, който има надзор над тях, се произнесоха. Знам, че има съпротива срещу мен, както и че университетите в Пловдив не ме подкрепяха. Това са нормални неща, всеки има право да избере своя кандидат.

- Какъв е залогът при заемането на такава позиция, че да предизвиква такива противоречия в общността?

- Залогът е, че едни и същи хора управляваха 17 г. организацията и сега идва един нов човек. Те са против смяната на статуквото, не срещу мен като личност. След дългогодишно налаганите практики сега идват иначе мислещи, свободни хора. Това е, което подразни някои среди. Кандидатът, с когото бяхме съперници, беше издигнат именно от предишните управляващи НПСС. Изкараха мен, че не съм моралният, при положение че аз съм новото лице, а те защо са стояли толкова много години, щом се държи на мандатността?

- Навярно защото никой не е оспорвал? 

- Затова гласуваха за мен - защото аз съм новото и не съм в никакъв случай тежест за организацията. Напротив - готов съм да работя за общността. Аз също с нетърпение чакам развитието на този казус, защото в момента съм незаслужено злепоставян.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?