46

Плакет от президента за 60 г. на Пловдивския университет СНИМКИ

Направете така, че хилендарският монах повече никога да не задава въпроса "Поради що се срамиш да се наречеш българин?", заръча Румен Радев

Плакет "Св. св. Кирил и Методий" на президента получи Пловдивският университет "Паисий Хилендарски". Той бе връчен лично от държавния глава Румен Радев на честване в Драматичния театър, с което висшето училище днес отбелязва три годишнини: 300 г. от рождението на Паисий Хилендарски, 260 г. от написването на "История славянобългарска" и 60 г. от основаването на висшето училище.

 

Благодаря за възможността именно днес, на най-светлия български празник, да съм с вас, обърна се президентът към академичната общност, студентите и официалните гости, сред които кметът Здравко Димитров и ректорите на останалите висши училища под тепетата.

Румен Радев отбеляза, че Пловдивският университет е най-голямото извънстолично висше училище у нас, но е значимо най-вече с актуалността на предаваните знания и умения, прогресивния модел на формирането им, късия път между наука и практика.

На преподавателите благодари за всеотдайността в поддържане и обновяване на традициите, в усилията да обединяват в едно наука, образование и практика.

"Вас, скъпи студенти - обърна се към младежите президентът - поздравявам за избора. Горд съм с вашите успехи и постижения".

Като подчерта, че университетът е истински храм - на знанието и духа, държавният глава предупреди и преподавателите, и студенти, че е тяхна отговорност да го пазят чист, свят и неподправен. "Ваша първостепенна задача е да разширявате културното пространство - където и да отидете, с каквото и да се занимавате, носете България в сърцето и следвайте този път: учете, работете и го правете така, че хилендарският монах повече никога да не задава въпроса "Поради що се срамиш да се наречеш българин?", заръча Радев.

На свой ред ректорът на ПУ "Паисий Хилендарски" проф. д-р Румен Младенов подари на държавния глава две книги на университетското издателство. И подчерта, че най-големият капитал на висшето училище са хората, които учат и работят в него. Гордея се с професионализма и талантливите студенти, добави той. Пожела им здраве, вдъхновение и творческа енергия за нови успехи в академичното и научното поприще.

Пловдивският университет отбелязва 60-годишнината си с концерт по сценарий и режисура на доц. Леонард Капон, проф. д-р Александър Илиев и д-р Зоя Капон - преподаватели в специалността „Актьорство за драматичен театър“.

Водещи са възпитаници на тази специалност, които са вече артисти на трудов договор в различни театри на страната. Идеята е да се покаже другото лице на университета – освен да предава професионални знания, образование и наука, да развива и талантите на хората, които работят и учат в него.

Джазменът, китарист и основател на "Бели, зелени, червени" проф. Веселин Койчев даде старта заедно с колеги и студенти - с "Минорен суинг" на Джанго Райнхарт. В програмата  участват студенти от 4 елитни специалности - „Актьорство за драматичен театър“, „Педагогика на обучението по музика“, „Джаз и поп изпълнителско изкуство“ и „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“.

Като изпълнители се се включват и техните преподаватели - проф. д-р Александър Илиев - корифей на пантомимата и рекордьор на „Гинес“, проф. д-р Веселин Койчев – лидер на емблематичната за Пловдив джазова формация „Бели, зелени и червени", д-р Майя Бошева - преподавател по джаз и поп пеене в бакалавърски и магистърски програми и др.

Гостува струнен квартет „Интро“, а студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ ще подарят изпълнение на Тракийски танц по музика на Димитър Христов и хореография на Йосиф Балджийски.

 

 

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?