49

Питат учителите съгласни ли са да се тестват

Директори настояват позицията на родителите да се оформя писмено, за да няма спорни ситуации

Училищата събират информация по искане на МОН каква част от учителите и непедагогическия персонал имат зелен сертификат и какви са нагласите по отношение на тестването като условие за връщане към присъствено обучение. Анкетите съдържат 3 въпроса: брой преболедували, брой ваксинирани и съгласните да бъдат изследвани два пъти седмично с антигенни тестове.

По данни на Министерството на здравеопазването към момента ваксинираните педагози в цялата страна са 37,56%, а учениците над 12 г. с пълен курс на ваксинация или с поставена първа доза са около 11 300. Те и преболедувалите няма да бъдат подлагани на антигенни тестове, за да бъдат допуснати до присъствено обучение.

Над 29 000 лица до 19-годишна възраст пък са изкарали коронавирус, но голяма част от тях вече не са в училищата. Над 15 000 учителите също са преборили вируса от началото на пандемията. 

Данните са много динамични и само за последната седмица има 2% ръст на ваксинираните в учителската гилдия, а ваксинираните деца са се увеличили от 3,9 на 4,7%. 

Директорката на пловдивското СУ „Любен Каравелов“ Славка Щерева е спокойна за своя екип. Преподаватели и непедагогически персонал от школото бяха сред първите, които се подложиха на ваксинация срещу ковид, когато по националния ваксинационен план дойде ред на учителската гилдия. Към момента имунизирани са 40% от учителите в учебното заведение. Всички останали пък са дали съгласие да се тестват два пъти седмично, за да работят присъствено, когато този процес стартира. 

Училищните директори обаче още чакат инструкции по какъв начин ще се взима съгласието на родителите за тестване на учениците. С колегите настояваме да се регламентират писмени декларации, за да има документ в случай, че възникнат претенции от страна на семействата и се окажем в правни казуси, казва Щерева. Предварителни и неофициални сондажи в школото сочат, че болшинството от родителите няма да се противят на новата мярка.

На други места обаче има сериозна съпротива и това към момента изглежда преобладаващата нагласа в родителската общност.

В същото време контактите между училищните власти и родителите вече трета година са нарушени заради ограниченията във връзка с противоепидемичните мерки. Семействата изобщо не влизат в училищните сгради, децата се оставят пред входа и на тротоара, за дълги периоди нямаше празници и общи училищни инициативи, през които се получава сближаване.

Ние сме облагодетелствани, че поддържаме тази връзка покрай изявите на нашите деца с таланти в областта на музиката, казва Славка Щерева. Когато екипът и родителите преживяват заедно успехи на децата, много по-лесно се постига после разбирателство в различни ситуации, показва опитът на директорката. В началото на тази учебна година възникнали известни проблеми със съпротива на някои семейства срещу носенето на маски в прогимназиален курс. Родителите помежду си успяха да преодолеят разногласията, разказва Щерева.

Снимка: Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?