Следвайте ни

Питат учителите: Пауза за месец и учене през лятото, за или против удължаване на годината

viber icon

Всички образователни институции да спрат работа за един месец и учебното време да бъде наваксано през лятото, след края на извънредното положение. Или пък да се удължи учебната година заради по-ниската ефективност на обучението от разстояние в електронна среда. Това са два от трите възможни отговора в анкета до учителите, която пусна тази сутрин синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Третата опция е да педагозите да се обявят против удължаване на учебното време с мотив „защо тогава извършихме този огромен труд и в момента продължаваме да работим по 12 часа?!“.

Позицията на синдиката е да не се планира удължаване на учебната година, а следващата да започне на 15 септември.

В допитването „Денят на учителя“ синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ проучва натоварването в гилдията при онлайн режим на преподаване. Учителите трябва да посочат по колко часа на ден са ангажирани – 5, 8, между 10 и 12 или повече. Иска се преценката им дали качеството на обучение е съизмеримо с подготовката при присъствени занятия или е по-ниско. Питат ги и в кой от двата режима се чувстват по-уморени, както и дали и откога преподават нови знания онлайн.

Освен позицията им относно учебното време, анкетата цели да изведе нагласите и по отношение на националното външно оценяване в 4. клас. Учителите трябва да посочат дали считат за по-обективно оценяването на педагога, който познава работата през цялата учебна година, или пък чрез външно оценяване, каквото представлява малката матура. Има и опция, според която НВО в 4. клас изобщо не се налага – това е позицията открай време на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

След задълбочен анализ на настоящата ситуация към днешна дата профсъюзът иска да отпадне задължителното НВО в 4. клас, а образователните институции да го проведат по собствена преценка. Това становище съвпада и с позицията на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Както „Марица“ писа, той също призова НВО в 4., а и в 10. клас, да е не е задължително и да се проведе без оценка – само за ориентир как се справят учениците и какви пропуски имат.

Относно националното външно оценяване на десетокласниците, синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ е на мнение, че въвеждането му трябва да се отложи за догодина, след като бе отменено и миналата пролет заради пандемията, като училищата имат възможност да го апробират по собствена преценка. Изпитът на седмокласниците пък да съдържа материал, който е преподаден на всички.

В позицията се настоява също учителите, членове на синдикати и работодателски организации, които работят в режим на всички варианти от дистанционното обучение, да получат пълните си трудови възнаграждения. На тях и на директорите да се издължат всички плащания по национален, общински и институционален колективен трудов договор, включително за лекторски часове и представително облекло.

Междувременно допитване в гилдията прави и МОН, като събира предложения как да бъде намалена административната тежест. В проучванията за нивото на бърнаут в системата тя  бе посочена като водещ фактор от педагозите.

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Соня

Соня

30.03.2021 | 16:20

Имали смисъл да ги питате изобщо кой учител ще иска да работи и то лятото!

Отговори
2 1
Emillia

Emillia

29.03.2021 | 11:49

Истината боли !Наистина не съм била свидетел някой учител да каже, да ще работим лятото , при положение че виждат че има нужда!

Отговори
2 7
До ЕмилитУ

До ЕмилитУ

30.03.2021 | 17:16

Скрий се, Емилке

Отговори
2 2
Николай

Николай

31.03.2021 | 09:43

Каквото и да кажете истината е една , учителите няма да работят докато си получават заплатите стоейки пред компютъра!

Отговори
1 1
Николай

Николай

29.03.2021 | 10:59

Защо питат учителите , а не родителите, кога един учител ще каже да искаме да се удължи учебната година .За тях всичко е наред , докато си взимат пълната заплата няма проблем , едва когата няма заплати ще почнат да пишат жалби и писма че искат да ходят на работа иначе няма проблем. За съжаление това е българският учител!

Отговори
2 13
Силвия

Силвия

29.03.2021 | 11:11

Престанете да плюете учителите! Аз съм родител и не мога да повярвам колко злоба и завист има у хората. Даже не можете да си представите тяхната ангажираност - няма събота, няма неделя. И стига сте слушали колко са им увеличени заплатите, не е точно така както говорят по ТВ, не са толкова големи за труда, който полагат! Уважавайте ги поне малко, те учат децата ни. Нали тези деца като ни слушат само да плюем и те ще израснат такива негативни, вечно недоволни!

Отговори
17 2
Запознат

Запознат

31.03.2021 | 00:32

Силвия, не ставайте смешна с глупавия си коментар! Хората не са прости, слепи и глухи!Мрънкачи са учителите и няма никакъв контрол на работата им!За полуграмотността на учениците са много виновни, защото това им е работата!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?